Civilno društvo pozvalo Poverenika Srbije da ispita da li je SNS zloupotrebila podatke građana 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Danas je 16 organizacija civilnog društva Srbije uputilo zahtev Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da sprovede inspekcijski nadzor nad radom stranaka vlasti zbog sumnje da su obrađivale lične podatke birača na način koji je suprotan odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U zajedničkom saopštenju tih organizacija navedeno je da Poverenik treba da izvrši i kontrolu rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zbog sumnje da su podaci birača iz Jedinstvenog biračkog spiska dati Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i drugim partijama.

„U javnost su dospeli spiskovi za koje postoji razumna sumnja da su ih koristili članovi i aktivisti SNS tokom izbornog dana na lokalnim izborima održanim 2. juna u većem broju lokalnih samouprava u Srbiji. Ti spiskovi „sadrže veliki broj ličnih podataka građana kao što su ime, prezime, adresa stanovanja, broj biračkog mesta na kojem je birač upisan u birački spisak, brojevi fiksnih i mobilnih telefona, podatak da li je birač izašao na glasanje“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da nađeni spiskovi sadrže i komentare aktivista SNS o tome da li su birači simpatizeri SNS ili nisu, da li su se odselili u inostranstvo i slično.

Među potpisnicima zahteva su Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Partneri Srbija, Crta, Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Centar za pravosudna istraživanja i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari