Civilno društvo prekida saradnju sa EULEX-om dok se ne izjasne o bespravnom hapšenju i prebijanju Miloša Subotića 1Foto: N1 (arhiva)

Oštro osuđujem bespravno privođenje i naknadno prebijanje od strane kosovskih policajaca uglednog građanina Severne Mitrovice, oca i supruga, Miloša Subotića, saopštile su nevladine organizacije.

Navode da je Njegovo hapšenje i prebijanje još jedan u nizu nelegalnih postupaka pripadnika Regiona Sever i podvlači stepen neprofesionalizma i ostrašćenosti navodnih predstavnika organa reda prema građanima.

„Kontinuirano ćutanje lokalnih policijskih savetnika EULEX-a i čitave misije o obrascu bespravnih poteza policije dalje je neprihvatljivo i stoga zahtevamo od ove misije da odmah prekine sa praksom da ne objavljuje javno svoje nalaze o radu policije i od sada se izjašnjava o svim spornim slučajevima ili, u suprotnom, potpuno obustavi navodni monitoring rada policije koji tvrdi da sprovodi. Organizacije potpisnice ovog saopštenja, oglašavaće se svakog dana dok EULEX ne iznese svoju ocenu o postupanju policije u slučaju Miloša Subotića. Dalje, prekidamo svaki vid saradnje i sastanaka sa ovom misijom dok ne iznesu svoju ocenu o radu policajaca i specijalaca na severu“, piše u saopštenju.

Istovremeno, dodaje se, zahtevamo pokretanje šire istrage Policijskog Inspektorata Kosova o celokupnom radu Regiona Sever, ovom pojedinačnom slučaju, ali i svim dosadašnjim incidentima u koje su bili umešani pripadnici kosovske policije, u uniformi ili civilu.

„Najzad, pozivamo Instituciju Ombudsmana da pokrene ex officio istragu o stanju osnovnih građanskih sloboda u opštinama na Severu Kosova“, navodi se u saopštenju Aktiva, Centra za afirmativne društvene akcije – CASA, Centra za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER i Nove društvene inicijative – NSI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari