Članovi Ponoševe stranke pisali predsedniku Vučiću 1Foto FoNet Milica Vučković

Nekoliko profesora univerziteta i doktora nauka ispred stranke Srbija Centar (SRCE, čiji je lider Zdravko Ponoš) uputilo je danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ocenjuju da je na sastanak sa naučnom zajednicom pozvao odabranu grupu koja bi trebalo da bude „navodno naučni i stručni paravan za ono što mora da sprovede“.

Kako se navodi u saopštenju koje su potpisali ;potpredsednici stranke SRCE – profesor sociologije na Filizofskom fakultetu Slobodan Cvejić, viši naučni saradnik u u Institutu za političke studije Tijana Perić Diligenski, redovni profesor Fakulteta za pravosuđe i privredu Duško Lopandić i doktor fizičkih nauka Tatjana Marković – Topalović, Vučić je „ponovo izašao iz svojih ustavnih ovlašćenja“.

„Na zatvorenom sastanku sa naučnim radnicima, koje ste sami izabrali po političkoj podobnosti i zajedničkom interesu, obratili ste se ostatku naučne zajednice neprimerenim rečima i konstatacijama“, stoji u pismu upućenom Vučiću.

Potpredsednici te stranke dodali su da ih nisu Vučić i njegova stranka školovali u „stranačkoj Akdamiji mladih lidera“, već da su se školovali u državi koja je imala osnovnu ideju o zajedničkoj dobroti, kao i da su obrazovani i vaspitani da je poštenje jedna od važnijih ljudskih vrlina.

„Tačno je da nas je školovala država, ali država niste Vi predsedniče, već narod, koji je od obnavljanja državnosti razumeo šta je obrazovanje i kako obrazovani ljudi služe zajedničkom cilju. Vi to ne razumete, već se prema akademskoj zajednici odnosite kao prema Vašim službenicima u kabinetu ili ‘stručnjacima’ i ‘vizionarima’ koje ste izabrali da budu ministri. Međutim, nauka ne može cvetati bez slobodnog duha i slobodnog uma“, stoji u pismu.

Dodali su da stavove o projektu „Jadar“, Rio Tintu i ideji da Srbija bude „zamorče za nove tehnologije u iskopavanju litijuma iznose javno, u medijima i na ulici, bez straha“ i da ih kažu svakome ko ih o tome pita.

„Vi nas niste pitali. Umesto toga, pozvali ste odabranu grupu, koja bi trebalo da bude navodno naučni i stručni paravan za ono što morate da sprovedete – da zbog podrške za opstanak na vlasti Srbiju pretvorite u zemlju zagađene prirode i bez prirodnih resursa potrebnih za osnovni život“, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari