Čomić: Evropski i dobar život Srbije 2030. godine 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog izjavila je danas da će saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije doprineti da se isplanira evropski i dobar život Srbije 2030. godine.

„Ovaj dijalog o ciljevima održivog razvoja, kao i oni koji će slediti, uključujući zajednički rad sa Ministarstvom za evropske integracije na jasnim odeljcima po ciljevima održivog razvoja, služi tome da zajedno isplaniramo evropski, održivi, realan i dobar život Srbije 2030. godine i posle nje“, rekla je ministarka na tematskom dijalogu „Ciljevi održivog razvoja – Srbija 2030“ u Palati Srbija.

Čomić je istakla da taj dijalog treba da pronađe odgovore na pitanje kakvu Srbiju građani žele 2030. godine.

„Kolika plata treba da bude, koliko manje nasilja? Pričamo o životu deteta koji će 2030. godine krenuti u prvi razred, šta će ono učiti u školama, da li će učiti o vladavini prava, tada ćemo uveliko biti članica EU“, rekla je ona.

Čomić je napomenula da najveći deo reformskog procesa održivog razvoja radi Ministarstvo za evropske integracije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da će Srbija „teško“ savladati svih 17 ciljeva, ali će u tome uspeti, jer će to doneti konkretnu korist svakom građaninu Srbije.

„Ciljevi dostizanja za 2030. godinu su nam prvi put nula. Nula zagađenja vode, vazuha i tla, nula otpada, siromaštva i gladi i postizanje stoprocentnog negovanja prirodnog bogatstva, biološke raznovrsnosti i ostvarivanje potpune klimatske neutralnosti do 2050. godine onako kako je to i EU predvidela“, istakla je ona.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović napomenula je da je jedan od ključnih ciljva održivog razvoja obezbediti jednak pristup obrazovanju svim građanima Srbije.

„Obazovanje je ključ kojim možemo da iskorenimo većinu problema sa kojima se suočavamo. Pažnja mora da bude usredređena na edukatore, moramo da povratimo dostojanstvo profesije onih koji obrazuju i shvatimo koliki je značaj onoga što oni čine“, ocenila je rektorka.

Popović je naglasila da svaki nivo obrazovanja može da bude „ključ“ za ostvarivanje tih 17 ciljeva.

Ciljevi održivog razvoja su „svet bez siromaštva“, „svet bez gladi“, „dobro zdravlje“, „kvalitetno obrazovanje“, „rodna ravnopravnost“, „čista voda i sanitarni uslovi“, „dostupna i obnovljiva energija“, „dostojanstven rad i ekonomski rast“, „industrija, inovacije i infrastruktura“, „smanjenje nejednakosti“, „održivi gradovi i zajednice“, „odgovorna potrošnja i proizvodnja“, „akcija za klimu“, „život pod vodom“, „žvot na zemlji“, „mir, pravda i snažne institucije“ i „partnerstvom do ciljeva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari