Čomić i Đajić zajedno u trci za potpredsednika 1Foto : FoNet Nenad Djordjevic

Gordana Čomić, jedina je od aktuelnih potpredsednika Demokratske stranke koja je za sada javno izjavila da će se ponovo kandidovati za to mesto na unutarstranačkim izborima 24. septembra.

 Ostali potpredsednici još nisu doneli odluku da li će se kandidovati i za koju funkciju.

Kako Danas saznaje, potpredsednica Nataša Vučković, koja je važila za kandidata za predsednika stranke, kako stvari sada stoje, ipak to neće biti, već će se kandidovati za potpredsednicu, uz podršku Bojana Pajtića, sadašnjeg predsednika demokrata koji je najavio da će se boriti da ostane na toj funkciji. Potvrdu ili demanti od Vučković juče nismo dobili.

Čomić u trku i kampanju ide zajedno sa Milošem Đajićem, predsednikom resornog odbora DS za ljudska i manjinska prava i saradnju sa nevladinim organizacijama. NJih dvoje, kako kaže Đajić za Danas, žele da pobede i da kažu svima i unutar DS i u društvu za koje rade „Za nama! treba nam noviaktivizam“. A najkraće rečeno, zalažu se za demokratiju, promene i znanje.

Đajić navodi da je saradnja bila prirodan sled dugogodišnje saradnje.

– Zajedno radimo godinama na polju rodne ravnopravnosti, razvoja socijaldemokratije, zaštite životne sredine i razvoja unutarstranačke demokratije. Mi nismo konkurenti, već saveznici i želimo da promovišemo timski rad koji će biti veoma važan za budućnost DS. Prepoznali smo Gordanino iskustvo i moj aktivizam kao način da pomognemo DS u ovom važnom trenutku. Imamo plan kojim želimo da doprinesemo vraćanju poverenja javnosti u DS. Želimo da slikom pokažemo da kako muškarac i žena ravnopravno i zajednički, verujući u vrednosti DS žele da ih usavrše u stranci i utemelje u društvu. Želimo da utemeljimo i princip da se u DS bira direktno, na osnovu kriterijuma i rezultata, a da smo dužni i obavezni članovima stranke etičnost, čestitost, odgovornost i rad za njih i sa njima – kaže Đajić.

Na pitanje kojeg kandidata za predsednika podržava, on odgovara da nema problem ni sa jednim od onih koji su izrazili nameru da se kandiduju. Upitan kako će izgledati saradnja ukoliko bude on izabran ali i predsednik koji nema sluha za njegove ideje i plan rada, on odgovara da će budući predsednik morati da pokaže umešnost vođenja dijaloga i veštinu timskog rada.

Prema nekim procenama u DS, očekuje se desetak ili više kandidata za potpredsedničku funkciju. Svaki predsednički kandidat imaće bar troje „svoji“ kandidata za najbliže saradnike. Imena koja se među demokratama pominju kao mogući kandidati su Tamara Tripić, Igor Salak, Dušan Milisavljević, Dragoslav Šumarac, Radoslav Milojičić i Dragan Domazet. Nameru da se kandiduju za predsednika izrazili su do sada Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac, Zoran Lutovac i Srboljub Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari