Crnogorska partija traži od Vučića uvođenje crnogorskog jezika

Ostavite komentar


    1. Ma neeeee, to je najbitnije u ovom momentu! Redom priznavati jezike i države!

    1. Sve po reciprociteta braćo Crnogorci. Kada priznate srpski jezik u vašoj milogoriji možete očekivati da se vašem zahtevu udovolji i u Srbiji.

  1. Crnogorci su u vise navrata pokazali da nam nisu naklonjeni…nema ni njihovog jezika u nasim skolama..Dovoljno sto deca analiziraju Gorski vjenac

  2. Dosta nam je nametnutog bilo u istoriji uopste.Sada ovo nema osnov,ocepili su se od nas i svako neka neguje i postuje svoj jezik i lingvistiku.

  3. Prema međunarodnom konvencijskom pravu koji obavezuje Srbiju, države članice konvencije o zaštiti manjina i manjinskih prava imaju obaveze koje se tiču upotrebe jezika samo ukoliko se jezik etničke manjine razlikuje od jezika većinskog naroda. No naš denacifikovani zakonodavac je pametniji od toga te je uveo crnogorski, bosanski i druge manjinske jezike. Dakle, zakonodavac brka pravo očuvanja identiteta i osobenosti etničke grupe sa jezikom. Sada svi poreski obveznici moraju da snose troškove ovog zakonodavnog iživljavanja, pa i iživljavanja ovakvih likova, velikomilogoraca.

  4. Jadni moji Srbi. Crnogorci hoce svoj jezik, da bi razumeli sta im se prica. Vucic hoce da nam odsece jezik, da nas nebi razumeli sta pricamo. Jedni ruse Sava malu, drugs ruse centaur grada,trece ruse institucije, cetvrti skolstvo,peti privredu i to sve zbog toga sto se ne razumemo jer pricamo drugim jezicima. Jedni knjizevnim, drugi ulicnim, treci cute i nista ne kazu, ali, vodja zna sta misle pa im opet ni cutanje nije zastita. Cuti i drzavna televizija pa opet je svaki dan napadaju i traze od nje da kaze nesto. Cuti i sud sve dok se ne oglasi ko treba i onda po kratkom postupku. Studenti u zatvor,lopovi na Moldive, a specijalni lopovi; e njima se nezna kud idu. To je drzavna tajna. U srbiji se sve rusi, ali nikako Nikoliceve vikendice na Savi i Pancicev vrh. To vodji ne smeta.

  5. Kada iz montenegra dođu u Srbiju, prvo da polažu Srpski jezik! I, naravno, prvo radna dozvola, pa tek onda posao. Sve kao i svi ostali strani državljani. Zaboravih… studije se plaćaju.

  6. A be braco, moze, ali kada sredite da srbi u vasoj matici inaju premijera kao drugi narod po brojnosti, naravno jezik se podrazumeva.

  7. Sa jedne strane priznaju Kosovo i zabranjuju Srbskom svestenstvu da posecuje srbske manastire, dok sa druge strane traze prava kao manjine. Vise Crnogoraca u Srbiji nego u Crnoj Gori. Bezobrazluk samo takav.

  8. Gde je nestao narod Mojkovacke bitke? Kakve je to potomke izrodio?

  9. Ovde se u Srbiji „crnogorski jezik“ govori već više od 1300 godina, samo što to Crnogorska partija još uvek ne zna, jer nije obaveštena.

  10. Eeeeeeeeeee bedo srbijanska, da je vama jedini problem da priznate neciji jezik, nego cekaju vas jos vece muke samo ih jos nijeste svjesni. Mi bismo rado primili sve Crnogorce iz srbistana a za uzvrat da vam posaljemo ove posrbice pa se ubijte u glavu sa njima

    1. Jel možemo da vam vratimo onda ovih pola miliona brdjana koji su naselili Beograd?
      Pa onda dodajte još par slova i razvijajte “crnogorski jezik” u Crnoj Gori.Nastanak-“osamostaljivanje” svake “države” veličine školskog dvorišta ne znači nužno nastanak i kvazi lingvistike.

    2. Možda smo mi stvarno beda Srbijanska,samo mi nije jasno zašto se ponosni Crnogorci doseljavaju u tako bednu zemlju,zašto ovamo dolaze na studije i da na nabrajam još.Pa u Beogradu ima više crnogoraca no u celoj crnoj gori.

    3. Srbi u Crnoj Gori nemaju prava. Diskriminisani su. Zato bedo crnogorska ne pravi od brata neprijatelja. Mada pre sto godina su Srbi i Hrvati bili braća, pa je to otišlo do vraga. Sve je moguće na Cetinje za 100 godina…

    4. koji si ti glupan. pa vi ne postojite osim nekoliko brdskih plemena. sve su to srabi. vi ste izmislili crnogorce. ali ajde ako je tako posaljite nam njegosa, marka miljanova i ostale „posrbice“. vama ostaje samo milo bez istorije.

  11. Ne znam da li ovde samo-promovisane krtičare interesuje formalizam? Ako ne, onda je apsurdno i bizarno, za dalje nastavljati naravno.

  12. A šta je sa srpskim jezikom u Crnoj Gori? Zašto se ćirilica može videti samo u dnevnom listu Dan?

  13. Srbija je demokratska zemlja i postuje prava svih gradjana na njenoj teritoriji bez obzira na jezik, veru i naciju.

  14. Danas im dajte jezik a sutra penziju,tako da se ta mala grupica moze samostalno i u miru razmnozavati,Steta bi bila da ostanemo bez krupne di..aci.

  15. Trazili su svoj jezik i u opstini Mali Idjos kojoj pripadaju a onda su ostali bez voza Subotica-Bar .To ne traze ponovo da se uvede.

  16. A slobodno se vratite tamo gde se govori i upotrebljava taj jezik, niko nece da se uvredi. I obavezno povedite tetka Danu i Vuka, i sto vise rodjaka.

  17. Kad u SAD za kanadsku manjinu uvedu Kandski jezik, onda i mi da svima koji govore jezike nastale iz srpskohrvatskog treba da udovoljimo.

  18. Kako se oni ovde lepo pozivaju na demokratiju, a u milogoristanu primenjuju potpuno suprotno – majorizaciju!

  19. Ne vidim problem, ni u zahtevu, ni da se ispuni… Ako zahtevamo puno pravo za Srbe u Crnoj Gori, zašto bi se protivili pravu jedne etnički grupe….Inat nas neće daleko dovesti…. Praviti problem tamo gde ga nema… Jedino što se zahtev upućuje na lošu adresu… Vučić nema ingerencije po tom pitanju…. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu… To bi rukovodstvo jedne partije moralo da zna, osim ako……

  20. Gospodo Crnogorci, em ste dobili zemlju na kojoj i u kojoj zivite, em vam nije dosta nego izvoljevate…a kad se Srbima priznaju prava koja im generacijama pripadaju jer su na „svojoj“ zemlji i nisu „uvezeni“ ko vi, onda smisljate sta bi jos hteli !

  21. Traze svoje pismo pa kako da ne, nas narod u Crnoj Gori nesme reci da je Srbin , a kamoli da traze nesto.

  22. Da li srbi u Crnoj Gori imaju to sve, ili nemaju ništa. Kakav crnogorski jezik kada je to srpski?!!!!!

  23. Vrbas nije u crnoj gori nego u srbiji i sluzbeni jezik je srpski a vi gospodo crnogorci pravac podgorica pa tamo pricajte kako hocete

Ostavite komentar


Politika

"Kako verovati nekome kome ne veruju ni njegovi birači": Profesor Oliver Tošković o pozadini protesta protiv iskopavanja litijuma 4

„Kako verovati nekome kome ne veruju ni njegovi birači“: Profesor Oliver Tošković o pozadini protesta protiv iskopavanja litijuma

Protesti protiv iskopavanja litijuma i šire mape potencijalno novog rudarenja po Srbiji se vezuju za ekologiju i pitanja zdrave životne sredine, iako su problemi iza njih dublji i vezani su za (ne)funkcionisanje države Srbije. Naime, ma koliko da nas brinu pitanja životne sredine, a naravno da bi trebalo da nas se tiču, jednostavnije rešenje bi bilo da se obratimo nekoj nadležnoj instituciji - kaže za Danas Oliver Tošković, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.