Crnogorski poziv kosovskom ministru sa - fusnotom 1Priština Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Crnogorska ministarka digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pozivala je kosovskog ministara ekonomije Artana Rizvanolija na Digitalni samit Zapadnog Balkana koji će se održati od 11. do 13. oktobra, a u pozivu je Kosovo označila fusnotom, što je na Kosovu izazvalo poprilične reakcije.

Mediji „Antena M“ nazvali su to diplomatskim skandalom.

Kako piše portal KoSSev pozivajući se na Kohu, na primedbe Prištine iz Ministarstva javne uprave i digitalnog društva Crne Goresu odgovorili su da je poziv u skladu sa statutom Saveta za regionalnu saradnju (RCC), te da je korišćena terminologija koju su učesnici prihvatili.

„Cela organizacija je u skladu sa pravilima za predstavljanje Kosova u regionalim inicijativama. Dakle, poziv upućen ministru ekonomije Kosova Artanu Rizvnoliju nije prekršio diplomatski protokol i najbolju multilateralnu praksu“, saopštilo je ovo ministarstvo.

Kazali su ujedno da su Crna Gora i Kosovo razvili „smislene i kvalitetne odnose zasnovane na princima međusobnog poverenja i dobrosusednskih odnosa“.

Crna Gora priznala je nezavisnost Kosova još 2008. godine.

Fusnota je Kosovu data na osnovu sporazuma u ​​okviru dijaloga sa Srbijom u Briselu, kako bi se omogućilo predstavljanje Kosova na regionalnim konferencijama i inicijativama, ali i onima na širem međunarodnom nivou.

On podrazumeva stav stranaca prema statusu Kosova, naime stav Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 i stav Kosova zasnovan na mišljenju Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Ovo nije prvi put da se ministri Vlade Crne Gore, uglavnom iz prosrpskih stranaka, osvrću na Kosovo sa fusnotom. Isto se dogodilo prošle godine.

Iako su najavili da neće doći do promene stava prema Kosovu, Vlada Zdravka Krivokapića u prvoj objavljenoj odluci novembra 2020. dovela je u pitanje ovu obavezu, objavili su tada kosovski mediji.

Samo nedelju dana nakon stupanja na dužnost, ova vlada je uz Kosovo stavila fusnotu. Poslednja objava o anti-kovid merama u zemlji, između ostalog, govori o tranzitu stanovnika susednih zemalja kroz Crnu Goru. Na ovom spisku uz Kosovo stoji fusnota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari