Crnogorski scenario ili jedna kolona: Kako će opozicija izaći na naredne izbore? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Mesecima unazad govori se o raspisivanju novih parlametarnih i beogradskih izborima, a sudeći po izjavama naših sagovornika iz opozicije najizvesniji je izlazak u dve ili tri programske kolone.

Poslanik Miroslav Aleksić, koji ovih dana skuplja potpise za osnivanje stranke Narodni pokret Srbije, izjavio je za “Nedeljnik” da je teško razmišljati o strategiji za izbore, kada se ni ne zna ni kojih će izbora biti, ni kada će oni biti održani, ali i dodao da bi tema okupljanja opozicionih opcija trebalo da budu zahtevi protesta “Srbija protiv nasilja”, jer to “omogućava široki dogovor”.

Funkcioner Zeleno-levog fronta, doskora pokreta “Ne davimo Beograd”, Dobrica Veselinović rekao je da se oni od završetka izbora prošle godine zalažu za raspisivanje novih, te da će nastaviti da traže smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, dok je kopredsednik „Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta više puta javno zagovarao izlazak opozicije u jednoj koloni koja bi ponela ime „Srbija protiv nasilja“.

Izbora se dotakao i predsednik poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović, koji je poručio da protesti ne smeju biti platforma za pripremu izborne kampanje jer su krenuli kao komemorativni skupovi zbog dve velike tragedije, smatra

Upitan kakvu će strategiju za izbore izabrati Stranka slobode i pravde, te šta misli o izjavi Jovanovića, njen predsednik Dragan Đilas navodi za Danas da ne žele da se bave tim stvarima.

“Vidim da neki ljudi iz opozicije daju izjave na te teme. Mi smo u ovom trenutku fokusirani na borbu protiv nasilja, početak školske godine, predloge zakona koji dolaze u parlament, ekonomskim temama i ne želimo da se bavimo tim stvarima”, kaže Dragan Đilas.

Narodna u bloku sa „državotvornom opozicijom“?

Ako je suditi po rečima naših sagovornika, desno orijentisane stranke koje već sarađuju kao “državotvorna opozicija” saradnju bi mogle da nastave i u okviru predizborne koalicije, uz mogaći “novi kolačić” – Narodnu stranku.

Predsednik i poslanik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović kaže za Danas da smatra da bi Narodna stranka Vuka Jeremića trebalo da se nađe u predizbornom bloku „državotvorne, suverenističke i patriotske“ opozicije, a ne one prozapadne.

Obradović navodi da za sledeće izbore na svim nivoa treba da dođe do programskog ukrupnjavanja u dve ili tri opozicione kolone – jedna u kojoj bi bile sve “suverenističke, državotvorne i patriotske” opcije, dok prozapadna opozicija ne bi trebalo da se nađe, kaže, u ne više od dve kolone.

“Tako neće biti odliva glasova zbog veštačkog spajanja u jednu, ideološki heterogenu i nespojivu izbornu listu, već će doći do sabiranja glasova u logične ideološke kolone. Tako neće biti bacanja glasova ispod cenzusa, koji se posle preliju u dodatne mandate za vladajući režim. Verujem da će to izazvati i pojačani izlazak na birališta glasača koji su nezadovoljni aktuelnom vlašću, sve kao što je bio slučaj u Crnoj Gori”, navodi.

Sem Dveri i njihovog Patriotskog bloka, te Narodne stranke, u predizbornom bloku Obradović vidi i Srpsku stranku Zavetnici, koaliciju NADA Novog DSS-a i POKS-a, ali i „brojne druge vanparlamentarne političke stranke, udruženja i istaknute rodoljubive intelektualce”.

Poslanik i potrpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić poručuje da je rano govoriti o mogućim koalicijama i kolonama. Za izbore su, kažu, spremni

“Novi DSS je spreman za izbore, obilazimo Srbiju, radimo na jačanju naše infrastrukture, lokalnih odbora i stranke u celini. Imamo odličnu saradnju sa koalicionim partnerima iz POKS-a a svakako smo i u stalnom kontaktu sa patriotskim strankama opozicije. Pitanje je da li će vlast izaći u susret našim zahtevima i raspisati izbore na svim nivoima ali bi za Srbiju bilo dobro da se to dogodi što pre. O mogućim kolonama i koalicijama je još rano govoriti ali ćemo svakako sesti sa ostalim predstavnicima opozicije i zajedno naći najbolji način da se smeni vlast koja je nanela mnogo štete našim nacionalnim interesima“, ocenjuje Marsenić.

Prvi čovek Pokreta obnove Kraljevine Srbije Vojislav Mihailović, ubeđen da će SNS biti “ružna prošlost” ako opozicija izađe u tri programske kolone – nacionalnu, građansku i zeleno-levu.

“Građani žele od političara da čuju program i ko će da vidi državu ako pobede. Nije dovoljno reći protiv kakve ste politike i protiv koga sve, nego i za šta ste. Tu nema jedinstva u opoziciji i zato jedna lista nije realna, a ni mudra strategija. Oduvek smo bili zastupnici isključivo programskih koalicija koje su jedino poštene prema biračima. Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS jedina je opstala posle izbora i traje i danas jer je zasnovana na usaglašenom programu i jasnoj viziji kuda treba da ide Srbija”, kaže ovaj poslanik monarhista.

Crnogorski scenario ili jedna kolona: Kako će opozicija izaći na naredne izbore? 2
Predrag Marsenić, Foto: Danas

DS, SRCE i Zajedno i ZLF najbolje sarađuju

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da se ova stranka odavno sprema za izbore, zbog vrlo izvesnih lokalnih izbora u maju i junu, te da sarađuje sa kolegama iz drugih stranaka, najbliže sa Zajedno, SRCE-m i Zeleno levim frontom.

“To kako ćemo izaći na izbore još uvek nije usklađena zajednička tema. Spremamo se za sve varijante, lako je onda prilagoditi se kada prava kampanja krene. U kom formatu i modelu ćemo izaći nismo još raspravljali”, navodi Lutovac.

Kaže i da preko parlamentarnih izbora mogu da se ispune zahtevi protesta protiv nasilja, koji su im, podvlači, najvažnija tema.

“Razmišljamo u pravcu da ako vlast ne želi da ispune zahteve građana, da nama građani daju podršku da ih mi ispunimo. Mi ćemo se spremati za te parlamentarne izbore, sarađivati sa kolegama, a o tome u kojoj formi – ne treba pričati u medijima, nego da se mi dogovorimo, ali ne metodom “prst na čelo” nego efekata koji mogu da se postignu. Bitan je sinergijski efekat, šta donosi najviše efekata”, navodi Lutovac, koji dodaje da ako se pokaže da je jedna lista najefikasnija izabraće se taj format.

Crnogorski scenario ili jedna kolona: Kako će opozicija izaći na naredne izbore? 3
Foto: FoNet/Božana Pavlica

Pomenuta vanparlamentarna stranka Srbija centar (SRCE) bivšeg predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša za izbore se sprema od momenta odluke da uđu u proces sakupljanja potpisa za registovanje stranke, kaže njihov potpredsednik Slobodan Cvejić.

Ovaj sociolog dodaje da im je ovaj proces pokazao da bi, uz odgovarajući kampanju, mogli da nastupe samostalno na izborima, ali da im to nije primarni cilj.

“Još od osnivanja pokreta Srbija Centar, pre godinu dana, postoji intenzivna saradnja između naše stranke, Demokratske stranke i koalicije Zajedno. U određenim formatima redovno komuniciramo i sa ostalim strankama proevropske opozicije. Otvoreni smo za različite vidove saradnje sa svima koji su opozicija ovim režimu i spremni smo za razgovore i dogovore o modalitetima. Jedna od realnih mogućnosti koja vodi ka povoljnom izbornom rezultatu opozicije je i tzv. crnogorski model”, navodi Cvejić.

Crnogorski scenario ili jedna kolona: Kako će opozicija izaći na naredne izbore? 4
Foto: Medija centar

Zamenik predsednika poslaničke grupe “Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije” Miloš Parandilović i samostalni poslanik Aleksandar Olenik različito gledaju na ovo pitanje – predsednik Novog lica Srbije zagovornik je ujedinjavanja, dok advokat izabran na listi Zajedno za Vojvodinu najavljuje samostalni izlazak, priželjkujući dve kolone.

“Svestan sam da je jednu kolonu teško formirati ali makar treba pokušati. Jednom se mora reći ko je vera a ko nevera, ko želi promene a ko ide na izbore da bi zadržao parlamentarni status”, kaže Parandilović, koji poručuje da ideološko deljenje može da dođe na dnevni red tek nakon ukidanja “okupacije SNS-a”, odnosno njihovog pada s vlasti.

Crnogorski scenario ili jedna kolona: Kako će opozicija izaći na naredne izbore? 5
foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Olenik kaže da se “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” uveliko sprema za vojvođanske i lokalne izbore u junu, ali i za moguće paralelno raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora, koje neočekuje zbog toga što, kaže, istraživanja pokazuje pad rejtinga naprednjaka. Dodaje da iako je se spremaju za samostalan izlazak, smatra da bi proevropska opozicija trebalo da se nađe u jednoj, a nacionalna opozicija u drugoj koloni, kako se ne bi rasipali glasovi.

“Ono što je bitno je to da je proevropska opozicija samo ona koja prihvata evropski plan za Kosovo jer je to formalno uslov za ulazak u EU”, navodi Olenik, koji napominje da ako je efikasniji izlazak u jednoj koloni – “ZZS – Vojvođani” je otvorena i za tu vrstu saradnje. Govoreći o beogradskim izborima poručuje da je tu potreban izlazak u jednoj koloni.

Crnogorski scenario ili jedna kolona: Kako će opozicija izaći na naredne izbore? 6
foto FoNet Zoran Mrđa

Da su tri programske kolone zapravo najbolji model za pobedu režima Aleksandra Vučića govorilo se i pre trećeaprilskih izbora prošle godine. Ipak, i desno i levo je bilo više kolona, pa su tako i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, ali ni Zavetnici, NADA i Dveri nisu našli u širim kolonama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari