CRTA ima 3.000 posmatrača na izborima 1foto Zoran Mišić

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pratiće današnje izbore u Srbiji sa 3.000 posmatrača, obučenih u skladu sa međunarodnim standardima, a o parlamentarnim i beogradskim izborima izveštavaće na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju i Beograd, sa po 500 biračkih mesta.

Posmatrači će biti prisutni na biračkim mestima od početka priprema za otvaranje biračkih mesta, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime će se obezbediti sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima tokom izbornog dana, saopštila je ta organizacija.

Tokom izbornog dana, CRTA će u više navrata obaveštavati javnost o tome kako protiče proces glasanja, a konferencije će prenositi uživo na svom sajtu Crta.rs, Youtube kanalu i Fejsbuk strani u 12:00; 16:30; 20:15 i nakon 22:00.

Pošto se danas izbori održavaju izbori na više nivoa, očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati dugo kao i na izborima 2022. godina, a znatno duže nego 2020. godine kada su održavani samo parlamentarni izbori, navela je na svojoj internet strani CRTA.

Da bi se obezbedila potpuna pouzdanost podataka, CRTA će, kako je najavljeno, projekciju rezultata izbora objaviti tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari