Nedeljkov: Primetili smo ljude koji se razvoze organizovano po Beogradu da glasaju 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte rekao je da je izlaznost do 16 časova na republičkom nivou iznosila 42,1 odsto, što je manje nego prošle godine kada je izlaznost bila 42,4 odsto.

U Beogradu je izlaznost 41,4 odsto, što je za tri procentna poena više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Nedeljkov.

Ono što brine, dodao je, jeste gužva a na više biračkih mesta, gde su samim timu moguće tenzije.

– Zabeležili smo prisustvo neovlašćenih lica na biračkim mestima, na dva procenta biračkih mesta, dok je taj procenat u Beograd – tri.

Povreda tajnosti glasanja, utvrđena je na četiri odsto biračkih mesta iu Srbiji i tri u Beogradu.

Ljudi iz RS i sa KiM dolaze u Beograd da glasaju

– Zabeležili smo koncentrisanje autobusa kombija i običnih vozila čiji putnici se razvoze širom Beograda – rekao je  Raša Nedeljkov.

On je pojasnio da su identifikovali ljude koji dolaze u Beograd da glasaju.

Kako je rekao, reč o građanima iz Republike Srpske oko Štark Arene na Novom Beogradu, ali, naglasio je, to nije jedino mesto, već su primećeni i u Zemunu, oko Kvantaške pijace.

Takođe, rekao je on, primećeno je dovođenje birača sa KiM na Zvezdari i na Voždovcu.

„U odnosu na posmatranje do ovog trenutka, najveću zabrinutost izaziva veliki broj zabeleženih slučajeva sistematičnog i organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta u Srbiji i iz drugih zemalja. Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i običnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada. Naši posmatrači su ovakve punktove identifikovali na više lokacija u gradu“, podvukao je Nedeljkov.

Crta je podzdravila “brzu akciju MUP i oštru osudu iz RIK u vezi sa incidentom u Odžacima kada su napadnuti posmatrači Crte”.

Raša Nedeljkov je rekao da su zabeležena i dvadesetak onemogućavanja posmatrača misije Crta da obavljaju svoj posao a da birački odbori nisu reagovali.

On je rekao da su ta onemogućavanja uglavnom sprovodila neovlašćena lica.

– Zahvaljujući posmatračima van biračkih mesta, do sada samo podneli pet prijava sumnje na izbornu kkorupciju – rekao je on.

Kao primer je naveo mesto mali Mali Iđos gde postoji jasna sumnja da je došlo do kupovine glasove, kao i u Vršcu gde je evidentirano organizovano dovođenje birača.

– Bilo je jasno da su im davali jasne instrukcije za glasanje nakon čega im je davan novac – istakao je Nedeljkov.

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte rekao je da je izlaznost do 16 časova na republičkom nivou iznosila 42,1 odsto, što je manje nego prošle godine kada je izlaznost bila 42,4 odsto.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari