Crta: Teško utvrditi tačan broj birača koji trpe pritiske, koji se ne dešavaju samo uoči izbora 1Foto: Beta/Miloš Miškov

 

Tačan broj birača koji su bili izloženi političkom pritisku teško je utvrditi, jer se pritisci dešavaju svakodnevno, a ne samo uoči izbora, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Crta.

Predstavnici Crte su na današnjoj tribini „Čaj protiv političkih pritisaka“ u Nišu, naveli da je normalizacija političkih pritisaka u svakodnevnom životu dovela do zabrinjavajuće opšte slike društva teško nagriženog političkom korupcijom i nepoverenjem građana u institucije koje bi morale da štite zakone, saopštila je ta organizacija.

Pritisci su, kako su dodali, posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, u javnim preduzećima i ustanovama, organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru „nisu imuni na njih“.

„Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva“, rekli su iz Crte.

Prema njihovim rečima, „zadaci“ obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodioca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca.

Osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, kako su naveli iz Crte, mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari