CRTA: U Beogradu veća izlaznost u odnosu na prošle izbore 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Do 10 sati na parlamentarne izbore izašlo je 9,8 odsto građana s pravom glasa, saopštio je danas Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

Izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 10 časova bila je 10 odsto.

Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 10 časova izašlo je 9,6 odsto birača, što je više u odnosu na izbore 2022. godine, kada je u tom periodu u Beogradu izlaznost iznosila 8,4 odsto.

Pravo glasa na republičkim izborima ima ukupno 6.500.666 građana upisanih u birački spisak, a u Beogradu 1.613.369.

Tokom dana o izlaznosti je moguće izveštavati samo na nivou parlamentarnih izbora, jer birački odbori, prema Uputstvu Republičke izborne komisije, u slučajevima kada se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, u određenim intervalima prebrojavaju samo potpisane birača i napomene u izvodu iz biračkog spisaka za glasanje za izbor narodnih poslanika odnosno za parlamentarne izbore, objašnjava u saopštenju Crta.

Posmatračka misija Crte ima 3.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima koji prate izborni dan.

Posmatrači su prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u šest časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima.

Mobilni timovi pratiće dešavanja ispred biračkih mesta širom Srbije.

Crta izveštava o parlamentarnim i beogradskim izborima, na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (500 biračkih mesta), podseća u saopštenju ta organizacija.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari