"Čudi Vučićeva osetljivost na zahteve Evrope oko Rio Tinta": Predsednik kaže da bi morao da uhapsi pola opozicije zbog Rio Tinta 1BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, se zabavlja o svom jadu i umesto što govori besmislice treba da stane uz svoj narod i da se mane ćoravog posla agitovanja za Rio Tinto.

Iz svih dokumenata koje je objavio Rio Tinto nema nijednog obavezujućeg dokumenta bivše vlasti u odnosu na Rio Tinto. Iako EU nema nikave veze sa istražnim i sudskim postupcima u Srbiji, čudi kako je toliko osetljiv na “zahteve” iz Evrope po ovoj temi a ne recimo po pitanju Šolc – Makronovog plana ili po pitanju usklađivanja spoljne politike Srbije i EU i uvođenja sankcija Rusiji.

To kažu sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje dana o Vučićevoj izjavi da ne može da pokrene postupak protiv onih koji su doveli Rio Tinto jer bi Evropa tražila da uhapsi pola opozicije.

Advokat Božo Prelević podseća za da je više od 80 sudskih, većinom besmislenih, postupaka pokrenuto protiv članova DS od strane SNS, a na desetine članova DOS-a su kupili i uključili u SNS.

– Nejasno je o kakvoj to naprasnoj brizi govori predsednik, kome ta ista Evropa traži bez uspeha da se obračuna sa narkodilerima pa su zašticeni kao da su članovi SNS. Iz svih dokumenata koje je objavio Rio Tinto nema nijednog obavezujućeg dokumenta bivše vlasti u odnosu na Rio Tinto. U Asanžovim otkrivenim depešama vrlo precizno zapad izražava nezadovoljstvo prethodnom vlašću Borisa Tadića i po pitanju Kosova i kolonizacije Srbije – kaže on za Danas.

On navodi pitanja za Vučića: “Gde nam nestade Kosmet? Kod koga dođe pre neki dan gosn Šolc i potpisa Memorandum? Obaveza Predsednika je da građanima iznosi istinite informacije ili se promenio Ustav?”

Za lidera LSV Bojana Kostreša ova Vučićeva izjava je najobičniji marketing i skretanje pažnje sa sopstvenih poteza vezanih za dogovor sa Rio Tintom.

– Čudi me kako je toliko osetljiv na “zahteve” iz Evrope po ovoj temi a ne recimo po pitanju Šolc – Makronovog plana ili po pitanju usklađivanja spoljne politike Srbije i EU i uvođenja sankcija Rusiji, ili zahtevu za otvorenu podršku Ukrajini… Vreme donošenja odluka bez polaganja računa je gotovo i svaki pokušaj skretanja teme neće uspeti a pored odgovornosti za Rio Tinto napredjački režim će morati da objasni i zagađivače u Smederevu, Boru, Zrenjaninu, Pančevu… devastiranje Fruške gore, nerešavanje problema zdrave pijace vode u Vojvodini i jođ mnogo toga – ističe Kostreš za Danas.

Dok Dragan Šormaz, predsednik Evroatlantskog saveta Srbije i bivši funkcioner SNS, smatra da je ovo klasična Vučićeva manipulacija.

– Prvo, kakav postupak? Kakva je šteta učinjena od strane Rio Tinta u toku istražnih radnji? Drugo, on je vlast u Srbiji. On sam, i on je odgovoran za izdavanje dozvole za eksploataciju ako do toga dođe jer Srbija nema vladu nego prošireni kabinet predsednika republike. Treće, EU nema nikave veze sa istražnim, sudskim postupcima u Srbiji! On sam svakodnevno govori o nezavisnoj i samostalnoj Srbiji i kako on ne ispunjava tuđe naloge. Manipulant – navodi on za Danas.

A Nebojša Zelenović, kopredsednik Zajedno, ima predlog.

– Dve trećine građana je protiv kopanja litijuma. Stranka Zajedno zahteva donošenje zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora. Predlažemo da Proglas preuzme vođstvo u ovoj opštenarodnoj borbi. Nije važno ko je za koga glasao, bitno je da sprečimo trovanje Srbije. Predsednik se zabavlja o svom jadu i umesto što govori besmislice treba da stane uz svoj narod i da se mane ćoravog posla agitovanja za Rio Tinto – zaključuje Zelenović.

Podsetimo, predsednik Srbije najavio je obilazak Zapadne Srbije kako bi razgovarao sa zabrinutim građanima o projektu Jadar komapanije Rio Tinto. Njegova prva stanica bio je Mali Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari