ČURKIN: Ujedinjene nacije – Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ocenio je da je misija koju Evropska unija planira da razmesti na Kosovu „nelegalna“ i ponovio da na snazi ostaje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i da će Unmik ostati na Kosovu.
Čurkin je u podsetio na izjavu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17.

ČURKIN: Ujedinjene nacije – Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ocenio je da je misija koju Evropska unija planira da razmesti na Kosovu „nelegalna“ i ponovio da na snazi ostaje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i da će Unmik ostati na Kosovu.
Čurkin je u podsetio na izjavu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, kojom se dovodi u pitanje preuzimanje misije na Kosovu od UN. Ki Mun je tada rekao da će, dok Savet bezbednosti UN ne donese novu odluku, Unmik smatrati Rezoluciju 1244 „pravnim okvirom za svoj mandat“ i da će „nastaviti da ostvaruje svoj mandat u skladu s tim kako se budu okolnosti razvijale“. Čurkin je kazao novinarima da je izjava generalnog sekretara UN „vrlo važna“ i dodao da je niko ne osporava u Savetu bezbednosti UN. Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama naglasio je da Savet bezbednosti niti je dao mandat misiji EU niti ju je odobrio i naveo da su izveštaji da je u toku preuzimanje misije od EU i rasprave o periodu tranzicije od 120 dana „vrlo uznemirujući“.

Jeremić uložio protest Ban Ki-Munu

Beograd – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uložio je juče generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu formalni protest zbog formiranja Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Jeremić je u pismu ukazao da je „formiranje ove Grupe učinjeno nelegalno, izvan mandata Saveta bezbednosti UN“ i naglasio da je za Srbiju to „potpuno neprihvatljiv čin“. „Formiranje Grupe predstavlja očiglednu nameru da se zaobiđe Savet bezbednosti UN i Rezolucija 1244, kao i obesmisli uloga misije Unmik kao jedinog tela koje na Kosovu i Metohiji ima pun legitimitet“, navodi se u pismu, saopštilo je Ministarstvo. Jeremić je ponovio da Srbija nije dala saglasnost za uspostavljanje misije Euleks na Kosovu, kao i da se Beograd protivi prenošenju ovlašćenja sa Unmika na Euleks, ističući da je jedini legitimni autoritet za uspostavljanje međunarodnog prisustva na Kosovu Savet bezbednosti UN.

– To deluje zbunjujuće na međunarodnu zajednicu i stanovništvo Kosova, pošto, dozvolite mi da ponovim, kao što je rekao generalni sekretar, 1244 ostaje na snazi i Unmik ostaje tamo sve dok i osim ako Savet bezbednosti UN ne donese novu odluku o tom pitanju – a to se neće desiti – rekao je Čurkin.
On je naveo da je to pitanje pokrenuo prekjuče na sednici Saveta bezbednosti UN zatvorenoj za javnosti, pozivajući se na Rezoluciju 1244 i mandat misije EU.
– Na osnovu toga, zaključujem da je razmeštanje misije EU nelegalno i zato bilo koji pokušaj te misije da uzurpira funkcije Unmika biće suprotne 1244 – rekao je ruski diplomata.
On je dodao da niko u Savetu bezbednosti UN nije prigovorio tome i ocenio da je to bio važan trenutak za Savet bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari