Rusija očekuje da će Kfor i Unmik nastaviti da se strogo pridržavaju svog mandata, određenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i smatra nedopustivim rešavanje statusa Kosova van UN, izjavio je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin. U intervjuu moskovskom dnevniku Komersant, on je rekao da se iz rezolucije ne smeju izvlačiti pojedini elementi, a da bi bilo koja dejstva, koja bi stavila u pitanje autoritet UN, bila nedopustiva.

Rusija očekuje da će Kfor i Unmik nastaviti da se strogo pridržavaju svog mandata, određenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i smatra nedopustivim rešavanje statusa Kosova van UN, izjavio je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin. U intervjuu moskovskom dnevniku Komersant, on je rekao da se iz rezolucije ne smeju izvlačiti pojedini elementi, a da bi bilo koja dejstva, koja bi stavila u pitanje autoritet UN, bila nedopustiva. Čurkin je rekao i da je tvrdnja da Rezolucija ne sprečava nezavisnost Kosova „potpuno netačna“.
„To je orvelovska logika, kad se crno određuje kao belo. Rezolucija 1244 utvrđuje međunarodnu kontrolu nad Kosovom do izrade rešenja o budućem statusu, a u odsustvu takvog rešenja, rezolucija jednoznačno sprečava nezavisnost“, izjavio je Čurkin. Na konstataciju da Zapad optužuje Rusiju da oteže ceo proces, on je naveo da nije jedini način napredovanja da međunarodna zajednica ćutke prihvati nezakonitu formulu, koju nameće jedna strana. „Govore da su se pregovori suviše otegli. Ali, status se ozbiljno razmatrao tek pod zastavom ‘trojke’, a to je bilo svega 120 dana. Koji bi haos carevao u svetu, ako bi međunarodna zajednica za četiri meseca gubila interes? Ispada da se u jednim slučajevima pregovori mogu voditi decenijama, bez obzira na pogibije i stradanja hiljada ljudi, a u drugim, ispoljavati nestrpljivost“, rekao je ruski ambasador.

KALFIN: Kosovske vlasti da garantuju multietničnost

Sofija – Bugarski ministar spoljnih poslova Ivajlo Kalfin juče je pozvao institucije Kosova, koje će posetiti 27. decembra, da garantuju „princip multietničnosti“ na nivou vlasti. „Priština već ima izabrane institucije. One treba da počnu da rade na konkretnim izmenama zakonodavstva… kako bi dokazale da obećanja o poštovanju principa multietničnosti, poštovanja ljudskih prava svih građana Kosova, nisu samo priče, već činjenice“, rekao je Kalfin. On je naglasio da je „ono što se dešava na Kosovu“ dotiče i bugarske nacionalne interese.

On je ponovio da samo rešenje nastalo u pregovorima može biti podržano u Savetu bezbednosti UN, a da izveštaj „trojke“ ubedljivo svedoči da je taj pregovarački proces, mada nije doneo konkretan rezultat, položio dobru osnovu za dalje razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari