Ćuta pozvao građane da večeras "preplave ulice" protestujući protiv iskopavanja litijuma 1Foto: Vpjin Radovanović

Narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je građane iz hola Narodne Skupštine da večeras izađu na proteste protiv iskopavanja litijuma i da „preplave ulice Srbije“.

Poslanici Ekološkog ustanka prikazali su tokom konferencije fotografije iz različitih delova Srbije koje, kako su rekli, svedoče uništavanju prirode tokom 12 godina vlasti SNS-a.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela estorović izjavila je da su ma svim prikazanim mestima bili, da su ih građani tamo zvali, a da je vlast dovela do ovakvog stanja.

„Svi vi koji verujete da će Vučić ispuniti ekološke standarde kada je u pitanju Rio Tinto treba da pogledate ove slike“, poručio je poslanik Jovanović.

On je više puta prozvao predsednik Odbora za ekologiju Milimira Vujadinovića, poslanik SNS-a.

Ćuta pozvao građane da večeras "preplave ulice" protestujući protiv iskopavanja litijuma 2
Foto: Vojin Radovanović

Srbija je tempirana ekološka bomba, plan je da se Srbija preore tako što će se da se otvori preko 40 rudnika, jednog dana će svakom doći u dvorište, poručio je on.

Jovanović je rekao da je vlast Ziđinu u vlasništvo dala zemljište, i da je ta zemlja najzapadnija kineska provincija.

On je naveo i da u prošlom sazivu Skupštine, kada je on bio predsednik odbora za zaštitu životne sredine, niko od poslanika vlasti nije želeo da dođe, upitan da li i dalje ima prostora za institucionalno rešenje ovog problema.

Ovde će biti opšta pobuna, ovo su dokazi koji ne zastarevaju, ova suva korita reka, to ne mogu da sakriju, poručio je Jovanović.

Poslanica Nestorović odbacila je mogućnost održavanja referenduma, kao i javne rasprave u Skupštini, rekavši da je SANU dala najbolju definiciju tog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari