Cvejić (SRCE): Režim se bavi jedino sobom, Beograd nema ni generalni urbanistički plan 1Foto: Srbija centar

Potpredsednik stranke Srbija Centar (SRCE) i koordinator Gradskog odbora Beograd Slobodan Cvejić ocenio je da prioriteti aktuelne vlasti stvaranje lične imovinske koristi i enormno bogaćenje pojedinaca.

Cvejić je u posanoj izjavi dodao da je „jedini pravi posao režima Aleksandra Vučića otkad je uspostavio kontrolu nad svim polugama vlasti“, da se bavi samim sobom.

„Posledice i siguran put u dužničko ropstvo, osećaće se decenijama posle njih. Međutim, poslednja faza pljačke Srbije koju sprovodi vlast SNS nije ništa drugo nego svesno zatiranje istorije, kulture i tradicije Beograda i Srbije. Beograd je, tako, jedini grad ovakve veličine i značaja koji nema usvojen Generalni urbanistički plan“, rekao je Cvejić.

On je dodao da smo svedoci stalnih izmena urbanističkih planova i nereagovanja institucija zaštite.

„Čime se daje privremeni zakonski alibi za rušenje vrednih i retkih zgrada i ambijentalnih celina u korist pojedinaca bliskih vlastima. Poslednji primer je namera da se sruši zgrada Pošte na Savskom trgu, samo da bi se izašlo u susret nepoznatom kapitalu projekta Beograd na vodi“, rekao je Cvejić.

On je napomenuo da odgovornost za činjenje ili nečinjenje neće moći da izbegnu ni izabrani i postavljeni funkcioneri Gradske uprave, koji su učestvovali u donošenju i sprovođenju, kako je naveo, štetnih odluka.

„Prema važećem Zakonu o državnim službenicima, u članu 18, navodi se da je „državni službenik dužan da izvrši usmeni nalog pretpostavljenog, izuzev kad smatra da je nalog suprotan propisima, pravilima struke ili da njegovo izvršenje može da prouzrokuje štetu, što saopštava pretpostavljenom“. Zato pozivamo funkcionere i službenike u svim organima beogradske ili republičke vlasti da dobro razmisle o posledicama onoga što se od njih zahteva“, zaključio je Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari