Cvejić: Vučićeva muka, protesti su toliko 'mali' da je morao u posetu Kobrama 1Foto: Srbija centar

Potpredsednik stranke Srbija centar (SRCE) Slobodan Cvejić izjavio je danas da su protesti protiv litijuma toliko „mali“, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić morao da ide i da podgreva Kobre da bi održavao atmosferu pred ono što se sprema za septembar.

Cvejić je na TV Nova ocenio danas da su protesti zbog najave iskopavanja litijuma decentralizovani i autentični i da u svakom mestu postoji grupa građana koja je spremna da pokrene proteste što predstavlja „najveću muku“ za Vučića.
„Kada bi bili centralizovani Vučić bi znao šta da radi i koje poluge moći da pokrene. Preseljenje kancelarije u zapadnu Srbiju takođe je neka vrsta pokušaja da izmisli nešto novo. Siguran sam da Vučić ne spava mirno od kada je sve ovo počelo“, rekao je Cvejić, a prenela njegova stranka.

Cvejić je rekao da je članstvo Srbije centra uključeno u proteste širom zemlje, kao i da podržava građane i organizacije, koje su se uspostavile u lokanim sredinama, kroz svaku vrstu podrške koja je zakonita i koju mogu da im pruže.

„Političke stranke moraju dobro da procene kako da se uključe. Mi, kada idemo na proteste grupno, ne nosimo stranačka obeležja. Ovo nadilazi partijske okvire. Tamo gde se dogovori organizovana institucionalna akcija i gde se budemo usaglasili da nastupamo i kao stranke na protestima – mi smo spremni. Najvažnije je ono što ćemo da radimo kroz parlament“, dodao je on.

Upitan očekuje li da Radio-televizija Srbije (RTS), posle najavljenih protesta ekoloških organizacija o načinu izveštavanja javnog servisa, dozvoli da se čuje i neki drugi glas, Cvejić je ocenio da je „probudilo nadu“ to što su imali reportera na ulici tokom skupa u Beogradu, 10. avgusta.

„Ne verujem da će popustiti antimedijska tvrđava, koju su napravili kontrolom javnog servisa, nacionalnih televizija, privatnih medija i REM-a, gde kao sa džojstikom, jednim potezom, kontrolišu sve informacije. Vučić je u ozbiljnom problemu, jer ne zna kako da održi mašineriju kojom izvlači državne pare, to jest pare građana, u njihove privatne džepove. Antimedijski blok ima veliku ulogu u tome“, naveo je Cvejić.

Prema njegovim rečima, sada jasno zašto je Vučić, posle prethodnih izbora, rekao da novih neće biti do 2027. godine.

„Vučić je krenuo da isporučuje ono što je obećao. Kako sada stoje stvari sa talasom pritiska kroz pravosuđe, tužilaštvo i policiju, sa privođenjem skoro 50 aktivista, on pokazuje da je spreman da koristi silu. Ne verujem da će raspisivati nove izbore kada je jasno da je spreman da koristi silu. To nam pokazuje i da smo onda mogli svi zajedno da ga pritisnemo da poboljša izborne uslove, ali za prosutim mlekom ne treba plakati“, rekao je Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari