Cvijetin Milivojević: Žao mi je što danas nije živ Šećeroski

Autor višetomne hronike obnovljenog višestranačja, za Danas o „povratku“ na početak 90-ih

Ostavite komentar


  1. Cvjetine, trebao bi napisati knjigu o tim vremenima, da ne bude da je naša generacija (1965) bila neaktivna i posmatračka kao mnoge studentske generacije posle nas , a naročito ove danas!!! Vidim da sve dobro pamtiš kao i ja, čak i onaj govor u Staklari Pančevo gde Sloba reče: Drugovi hoćemo pluralizam, ali u našim redovima! To je bila reakcija na osnivanje društva “Sava” u Novoj Pazovi….. Iako smo bili mladi, lakše mi je bilo nego sad….

    1. Pa nije ziv Seceroski ali tu je Beli Preletacevic iz Mladenovca…Svaka vlast svoga konja za trku ima, a narod blesavi neka se svadja i gine…Jadni li smo…

  2. Sve do danas sam mislio da je Cvijetin jedini ozbiljan analitičar. Ako bi uspeo referendum o povratku monarhije, da li bi se obnovila tvrađava Ras za kraljev dvor. To bi bilo u duhu vremena u koji nas vraća.

    1. Dakle stvarno neverovatan komentar…u Evropi danas postoje parlamentarne monarhije koje spadaju u najbogatije i najnaprednije zemlje sveta, Norveška, Španija, Danska, Belgija, Velika Britanija…šta si hteo ovim komentarom ne znam ali blage veze sa životom nema.

    2. Cvjetin, zaista jeste jedini pravi i obrazovani politički analitičar. On nije pledirao za referendum za povratak monarhije, nego je konstatovao da je ona nasilno ukinuta i da nepostoji relevantna stranka, koja se za to zavaže. On nije rekao da je pro ili contra toga. Iz ovog teksta se možda može isčitati da se naši vladaoci ponašaju kao monarhi. Npr. ovaj sadašnji je nametnuo oktrisani parlament. Po Vama bi onda trebalo legitimno referendumom skinuti grb sa zastave R. Srbije, jer priznaćete da je glupo da jedna republika ima grb sa krunom, heradldički urađeno iz doba kraljevine!

  3. Лепо речено: није оно споменик Немањи, оно је Вучић себи подигао споменик.

  4. Secerovski bi sigurno bio bolji predsednik od Milosevica jer nebi imao poludelu Miru Markovic za jedinog savetnika.
    Da je Secerovski bio predsednik Srbije nbi prodali i unistili budzasto Zastvu sa FIATom nego bi imali devizni suficit umesto deficita sa Italijom.
    Svi predsednici od 1990te do danas su se pokazale kao obicne budalesine i ne treba jer se svaki njihov mandat zavrsavao fujaskom i jos vecim dugom gradjana.

  5. Mentalitet naroda je takav, da voli vodju i cvrstu ruku. Njega ne interesuje program neke stranke vec karakter i lajavost lidera stranke. Tako i glasa.

  6. Kod se vekovima razbija uspostavljanje kontinuiteta upravljanja,a vlasnistva sto je takodje jako bitno za svaku drzavu.Vecina nasih familija pocinje sve iz pocetka po nekoliko puta.Bilo bi jako interesantno i korisno da se istrazi kontinuitet realnih vlasnika Evrope u vreme Berlinskog kongresa i sadasnjih firmi cija imena gledamo na „nasim“ ulicama.Tako bi bar malo mogli da shvatimo igru u kojoj ucestvujemo kao statisti.

  7. Од Цвијетина Миливојевића би и позиција и опозиција могла понешто научи, али прве, уствари једног човека не занима ничије мишљење јер он све зна а ови други су толико сујетни да ни међусобно не могу да се виде очима, а нама грађанима остаје као утеха да повремено чујемо понешто друго и да се тешимо да није све изгубљено..

  8. Podpisujem svaku reč napisanu ovde , posebno oko ponašanja Vučića po pitanju Kosova i Metohije. Jednu primedbu samo, molim: Kome i čemu bi služio ili koristio spomenik bilo kome od Nemaćiča u Raškoj U pitanju je simbol, istorija koju treba da prikažemo svetu a mesto za to je Beograd. Miliciozno je to komentarisanje da li je spomenik u rupi ili na brdu. Srbi su skloni traženju dlake u jajetu i ta osobina nas sklanja sa Evropskih puteva. Vučić jeste despot ali razborito razmišljanje razume da je Srbima potreban despot , bar do trenutaka dok ne isplivaju iz bare zluradosti i zavidnosti, podmetanja svakojakih sredstava za saplitanje. ( da komšiji crkne krava ) Demokratija za Srbe je na prilično velikoj udaljenosti, Pokušaj uvođenja demokratije je kulminirao ubistvom najdemokratičnijeg čoveka u Srbiji za poslednjih stotinu godina: pok Đinđića .

  9. Ja takođe smatram da je Srbija trebala da postane parlamentarna kraljevina, a zašto ? Pa s obzirom kakav je mentalitet našeg naroda svaki predsednik republike izgrađivao se je u obliku kulta ličnosti. Parlamentarna Kraljevina bi Srbiji bi Srbiji dovela samo prosperitet.

  10. I Vas je Vucic prevario kao i mnoge pa imene pricajuci jedno vreme kako su prethodnici trazili od suda sta se misli o njihovom jednostranom proglasenju naravno alzne drzave , lepo su ljudi od kojih je trazeno misljenje rekli da to nista ne znaci a Vucic se uhvatio kao pijan plota toga da to njihovo saopstenje nesto znaci a sve u nameri……….da zbuni neke ………. , ali on se nikada nece odreci lazno proglasene drzave na jugu nase Srbije, mogu glavu na panj da stavim.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.