“Da li će firme bliske vlasti dobiti posao krečenja Gimnazije”: Pitaju iz Glasno za omladinu u Boru 1Vladimir Stojičević/Foto: Glasno za omladinu

Iz Glasno za omladinu u Boru tvrde, da je istekao rok za podnošenje ponuda za još jednu javnu nabavku u gradu Boru, a Portal Javnih nabavki koje je finansirala Evropska unija učinio je da sve bude transparentno – pa i mučno pljačkanje budžeta grada Bora.

Naime, kako oni tvrde, za krečenje Gimnazije (samo unutrašnjeg dela, hola i prostorija) gradska uprava grada Bora na čelu sa Aleksandrom Milikićem namerava da izdvoji više od 6.6 miliona dinara građana Bora, odnosno oko 56.000 evra.

“Svi znamo otprilike kolike su Srednje škole, te se iz iskustva može zaključiti da ovi radovi ne vrede toliko (što smo konstatovali i u razgovoru sa lokalnim molerima). Da tragedija bude još veća, na portalu Javnih nabavki sva pitanja postavljena Gradskoj upravi su javna, te se u jednom pitanju odnosno zahtevu konstatuje sledeće: “slovi1. Teretno vozilo nosivosti do 3,0 t – 3 kom;2. Mašina za mašinsko krečenje – 1 kom.3. Teretno vozilo – podizač kontejnera sa minimalnim posedovanjem 2 kontejnera zapremine min. 3 m3– 1 kom4. Kombinovana mašina sa odgovarajućim atestima za rad– 1 kom5. Korpa za rad na visini (zglobna platforma) – 1 kom”, kažu iz Glasno za omladinu.

Prema njihovim rečima, Bor ne bi bio Bor kada ne bi nameštao javne nabavke.

“Samo mi vas molimo da odgovorite šta će ova vozila za ovu predmetnu javnu nabavku? Ni jedna  pozicija ne zahteva ova da poseduje 3. Teretno vozilo – podizač kontejnera sa minimalnim posedovanjem 2 kontejnera zapremine min. 3 m3– 1 kom4. Kombinovana mašina sa odgovarajućim atestima za rad– 1 kom5. Korpa za rad na visini (zglobna platforma) – 1 kom. Dalje u pitanju/zahtevu se navodi da je to lice iskoristilo ovu javnu nabavku na sednici privredne komore Srbije da pred delegacijom Evropske unije pokazali kako se tenderi nameštaju. Sramota za Bor što i administracija u Briselu čuje kako se kod nas nameštaju javne nabavke”, tvrde oni.

Ističu da je odgovor gradske uprave na nivou nadrealne komedije, koja kaže da:

“U poziciji III.1. dato je “čišćenje i pranje oluka, krovnih površina pomoću korpe za rad na visini, kao i prikupljanje svog šuta, granja i rastinja, sa utovarom u kontejner i odvoz na deponiju”. S obzirom da je objekat javne namene (škola) i da je u toku školska godina Investitor smatra da je neophodno izvršiti radove u što kraćem roku bez zadržavanja u krugu škole. Obim posla je složen i rok za završetak radova je ograničen na 15 dana od uvođenja u posao, samim tim potrebno je da se radovi usklade sa dinamikom i izvrše u predviđenom roku, sa određenim kadrovskim, stručnim resursima, kao i mehanizacijom i alatom za rad.”

Dodaju da je kraj školske godine za mesec i po dana, pa ako je Gimnazija mogla do sada da bude neokrečena, ne postoji valjan razlog zbog čega se ne bi čekao letnji raspust (a dok se završe sve procedure u vezi tendera i biće).

“Sa druge strane ovo je greh prema gimnazijalcima jer će neće moći da pomno prate nastavu zbog radova koji će biti u toku. Odgovor gradske uprave na portalu Javnih nabavki je još jedan u nizu načina da se opravda nameštanje javnih nabavki. Ovo nije prvi put u Boru da se ovakve stvari rade. Podsetimo se samo da je isto ovo urađeno oko specifikacije softvera, koji imaju svoju zamenu, na tenderu za izgradnju nove toplane”, objašnjavaju iz Glasno za omladinu.

Takođe kažu da je interesantno da su slični neracionalni uslovi postavljeni i za rekonstrukciju odvojenog odeljenja Zlotske škole “Na Kobili”, koja je stajala 12 miliona dinara, odnosno nešto više od 100.000 evra (za te pare mogla je nova zgrada da se napravi, a ne da se rekonstruiše postojeća).

“Da li će firme bliske vlasti dobiti posao krečenja Gimnazije, videćemo, ali očigledno da nepravilnosti ne vidimo samo mi iz „Glasno za omladinu“ već i zainteresovani privrednici kojima se onemogućava da posluju ako nemaju veze sa SNS-om. Za sve gore navedeno je jedino i jedino odgovoran Aleksandar Milikić, te je vreme da se gradonačelnik konačno oglasi u vezi svih skandala koji se dešavaju u gradu, od zaposlenja Nikole Marića koji je zaposlen na radno mesto bez odgovarajućih kvalifikacija, preko nove toplane do zelenih ostrva i sada krečenja Gimnazije”, navode iz Glasno za omladinu u Boru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari