skupštinafoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Iako vlast najavljuje temeljan razgovor o iskopavanju litijuma i zaštiti životne sredine, zasad je neizvesno kad i da li će se o tome raspravljati u Narodnoj skupštini.

Opozicioni Zeleno-levi front, uz podršku ostatka opozicije, insistira da na dnevi red sednice bude stavljena “zagubljena” narodna inicijativa protiv iskopavanja litijuma i bora, ali nadležni u Skupštini to ignorišu, pa se stiče utisak da vlast beži od te teme.

Opozicioni poslanici imaju na raspolaganju i ustavnu odredbu kojom se predviđa da trećina poslanika može zahtevati vanrednu sednicu, na kojoj bi eksploatacija litijuma bila tema, ukoliko sakupe 84 potpisa. Ta brojka nije nedostižna jer, prema podacima Narodne skupštine, SSP ima 16 poslanika, NPS ima 14, Novi DSS i NADA imaju 13, ZLF 10, Srbija centar devet, DS osam, Ekološki ustanak pet, PSG ima tri poslanika, a podršku bi mogli da daju i poslanici iz “Mi snaga naroda” sa šest poslanika i poslanici “Mi – glas iz naroda” sa takođe šest mesta u Skupštini. Ukoliko bi svi oni dali potpis bilo bi više nego dovoljno da se traži vanredna sednica.

Ako do ovoga ne dođe, predsednica parlamenta, Ana Brnabić, i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, mogli bi da iskoriste već oprobanu varijantu na temi Kosova, u kojoj se zakazuje posebna sednica sa temom litijuma na koju dolazi Vučić i obraća se poslanicima a zatim s njima polemiše. Možda će Vučić, mada ne deluje realno, ipak sada izbeći suočavanje s oponentima rudarenja litijuma u direktnom televizijskom prenosu RTS.

Može li opozicija da izgura stavljanje na dnevni red inicijative ili će naprednjačka vladajuća većina u trenutku kada njoj bude odgovaralo pozvati Vučića da o tome govori u Skupštini pitali smo nekadašjeg poslanika i urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića.

On za Danas kaže da je sada već više nego jasno da tema litijuma i Rio Tinta neće moći da zaobiđe Skupštinu, čak i ako je to možda u prvi mah bila Vučićeva namera.

– U odsustvu formalne rasprave i, recimo, stavljanja na dnevni red one „zagubljene“ Narodne inicijative o iskopavanju litijuma, svaka tačka i svaka sednica će se koristi u tu svrhu i pretvarati u tu temu. Vlast će verovatno još neko vreme pokušavati da ignoriše zvanične zahteve za skupštinsku raspravu o litijumu, kao što i inače izbegava da se u skupštini raspravlja o bilo čemu važnom, ali će u nekom trenutku možda, tobože, „popustiti“ i zakazati sednicu, ali pod „svojim uslovima“, a ne povodom pomenute Inicijative – navodi on.

Kako zaključuje, čak i kada tj. ako do te sednice dođe, ona će najverovatnije ličiti na one više puta viđene „posebne sednice“ o Kosovu, odnosno, služiće kao samo još jedan segment besomučne režimske litijumske kampanje.

Podsetimo, Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima potpisan je 19. jula u Beogradu, a potpisali su ga srpska ministarka za energetiku i rudarstvo Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. To je za deo javnosti znak da srpske vlasti, bez obzira na priče o tome da se litijum neće iskopavati ako bude ugroženo zdravlje ljudi i opstanak prirode, ozbiljno idu ka tome da Rio Tinto otvori rudnik litijuma u dolini Jadra.

Prvog dana vanrednog zasedanja Skupštine, u utorak, ZLF je tražio stavljanje na dnevni red narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora koja je nastala pre dve godine.

Pokret „Kreni – Promeni“ saopštio je u sredu da se potpisi 38.000 građana protiv iskopavanja litijuma nalaze u Republičkoj izbornoj komisiji i da je „Narodna skupština sakrivanjem ove inicijative prekršila Ustav i zakon“. Jer je, kako je objašanjeno, prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi predsednik Skupštine imao rok od 30 dana da proveri validnost navedene inicijative i priupljenih potpisa. Prema članu 68. stav 1. ukoliko predsednik Skupštine to ne uradi u navedenom roku, inicijativa se smatra pokrenutom i Skupština je bila u obavezi da na prvom narednom redovnom zasedanju, a najkasnije u roku od šest meseci zakaže glasanje o ovoj inicijativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari