Da li će Zelenski doneti odluku da Ukrajina prizna Kosovo? 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Predlog Aleksija Gončarenka, ukrajinskog poslanika i potpredsednik Komiteta za migracije, izbeglice i raseljene, o priznavanju nezavisnosti Kosova je od ogromnog značaja. Kako god da se odluči o tom predlogu, izuzetno je bitno što se to pitanje otvorilo kao mogućnost – komentariše za Danas Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, vest da će ukrajinski parlament razmatrati inicijativu za priznanje Kosova.

Gončarenko je uz vest da je podneo taj predlog, na Tviteru objavio da „Ukrajina deli zapadne vrednosti“, kao i da će „podržavati demokratiju bilo gde u svetu“.

„Nadam se da će Ukrajina što pre priznati nezavisnost Kosova“, napisao je Gončarenko.

Prema mišljenju Šeholija, to znači da Ukrajina pomno prati da Kosovo je snažno i bezrezervno stalo na stranu Ukrajine u ovoj, kako navodi, istorijskoj nametnutoj borbi.

– Nametnutoj borbi uUkrajini od strane fašioidnog režima Rusije. Kosovo, ili bolje rečeno Asocijacija novinara sa Kosova, na čelu sa iskusnim novinarom Djemajl Redža, zbrinulo je na desetine ukrajinskih novinara, koji rade svoj posao iz Prištine. To Ukrajinski narod izuzetno ceni i u tom smislu smatram da i predlog ukrajinskog poslanika nije slučajan i da će se ozbiljno razmotriti – zaključuje Šeholi.

Poslanik u parlamentu Ukrajine Aleksij Gončarenko rekao je da će o tome da li će Ukrajina priznati Kosovo ili ne odlučiti predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Kosovo onlajn, pozivajući se na Kohu.

On je u „Interaktivu“ KTV podsetio da Zelenski ima većinu u ukrajinskom parlamentu i naglasio da iz razgovora koje je vodio sa poslanicima misli da mnogi od njih podržavaju takvu rezoluciju.

“Najvažnija je pozicija predsednika, jer on ima većinu u parlamentu. U privatnim raspravama, jer se Skupština nije sastajala otkako sam podneo ovu rezoluciju, tako da u privatnim razgovorima mnogi poslanici daju podršku ovoj rezoluciji“, precizirao je Gončarenko.

Predlog je dostavljen Skupštini i sada se o njemu treba izasniti i takva je situacija“, objasnio je on, izražavajući nadu da će zauzeti stav i podržati njegov predlog.

Upitan da li će Zelenski uskoro odlučiti da prizna Kosovo, Gončarenko je odgovorio da ne zna, napominjući da su neki to podržavaju, ali i da su neki zabrinuti za položaj Srbije i mogućnost da bi ona, posle toga, mogla priznati Donjeck i Lugansk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari