Da li je blokada administrativnih prelaza prema Kosovu dobra ili loša odluka? 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Osnivač Centra za zastupanje demokratske kulture (ACC) iz Severne Mitrovice Dušan Radaković ocenio je kao „vrlo lošu“ za danas najavljenu akciju blokade administrativnih prelaza ka Kosovu u organizaciji udruženja Srba s Kosova i Metohije.

Radaković je za Prvi program Radio-Beograda ocenio da će „pored hiljada problema“ koje već imaju, Srbi s Kosova i Metohije zbog najavljene blokade „imati i problem“ da uđu u centralnu Srbiju.

„To je vrlo loša akcija jer šta će to promeniti? Planiram da sutra odem u centralnu Srbiju a ne znam kako ću jer pitanje je koliko će Albanaca ići za Srbiju, ko će, kad uđem u Srbiju, da me legitimiše – običan civil, da vidi ko sam ja – Srbin, Albanac, Turčin, jer neko treba da vas kontroliše, da li će da vas pusti ili neće. To je stvarno suludo“, ocenio je on.

Radaković je rekao da „kao da nema“ novih akcija i proaktivnih političkih inicijativa Srba s Kosova iako je po njegovim rečima, Srpska lista mnogo puta najavljivala takve aktivnosti.

„Ja prvi i civilno društvo ćemo podržati svaki korak koji je vraćanje i poštovanje ljudskih prava svih, pre svega srpske zajednice, ali plašim se da to ne vidim još uvek“, rekao je osnivač Centra za zastupanje demokratske kulture.

Zavičajna udruženja Srba s Kosova i Metohije najavila su za danas u 18 časova višednevnu blokadu administrativnih prelaza prema Kosovu zbog poslednjih akcija prištinskih vlasti i preuzimanja srpskih institucija na severu Kosova.

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević rekao je agenciji Beta da će blokirati četiri od pet administrativnih prelaza: Brnjak, Jarinje i Merdare sa strane centralne Srbije, i prelaz Kula na putu Peć-Rožaje, s crnogorske strane, a da za sada neće biti blokiran administrativni prelaz Končulj.

Rojević je rekao da će na svakom prelazu najmanje po 400 ljudi učestvovati u blokadi i propuštati samo bolnička vozila, a i „ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima“.

Blokade će po njegovim rečima, trajati „sve dok se sa severa Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima.

„Ako na Kosovu ne važe srpska dokumenta, onda ni u centralnoj Srbiji ne mogu da važe dokumenta takozvane Republike Kosova“, rekao je Rojević.

Povodom najavljenih blokada prelaza, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je pozvalo građane da izbegavaju putovanje kroz Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari