Da li je blokada parlamenta dobra ideja opozicije i kako bi vlast mogla da reaguje? 1Foto: Pritnskrin/RTS2

Dok se čeka zvanična odluka dela parlamentarne opozicije o tome hoće li se u utorak blokirati vanredno zasedanje Skupštine Srbije, sagovornici Danasa smatraju da je blokada moguća, ali da su efekti upitni s obzirom na to da vlast uvek veće nasilje može da proizvede.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta smatra da u ovakvim okolnostima Skupština ne treba da radi jer je to mesto gde se donose zakoni koji su direktno suprotstavljeni životu i interesima građana Srbije.

„Opozicija treba da krene u akciju, a ne da se vrtimo na ulicama četiri meseca. To narod očekuje od nas. Da blokiramo rad ovakvog parlamenta i tražimo vanredne parlamentarne i beogradske Izbore. Da pokažemo da to zavisi od nas, a ne od milostinje Aleksandra Vučića“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

Ipak, bara javno niko od njegovih opozicionoh kolega mu nije pružio jasnu i glasnu podršku za ovaj predlog.

Psiholog i dugogodišnji poslanik Žarko Korać upitan da li opozicija može i kako efikasno da blokira rad parlamenta, da li je to dobra ideja i kako će reagovati vlast, odgovara da u zemlji gde je opoziciji zatvorena većina medija, jedno mesto gde se mogu obratiti javnosti su direktni prenosi skupštinskih sednica koje su jako gledane.

– Naravno u onoj meri koliko im dozvoljava skupštinski poslovnik i predsednik skupštine. Zato sam protiv izlaska opozicije iz skupštine. Blokiranje skupštine je rizičan potez, bez stvarnih rezultata. Biće prekinuta sednica, opozicija će biti udaljena iz sale dok traje zasedanje. Policija u civilu u Skupštini će opozicione poslenike da spreči da uđu u salu gde je zasedanje – opisuje on moguć scenario.

Kako dodaje, sve je to gledao kao poslanik devedestih, gde je policija u civilu upala u salu i fizički udaljila Tomislava Nikolića koji nije hteo da ode sa govornice.

– Isto će se desiti i u utorak. Država je uvek u stanju da proizvede više nasilja nego opozicija. Put je politički savez opozicije bar u dve grupe, i neprekidno argumentovano kritikovanje vlasti – ukazuje Korać.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da opozicija ima mogućnosti da na različite načine blokira ili opstruiše rad parlamenta i da se ona vrlo teško može sprečiti sem baš primenom nekih izrazito represivnih mera.

– Pitanje je šta se time dobija, jer prezentacija toga je većinski u rukama vlasti i njihovih medija. Postoji i mera bojkota koji je opozicja već probala ali koji nije baš rezultirao naručitim efektima, pogotovo je nezgodno ako se ta mera dugotrajno primenjuje. Oni mogu da rade aktivnu opstrukciju ili pasivni bojkot ili ono što su radili do sada – učešće uz povremene incidente – navodi Vukadinović.

Kada je reč o reakciji vlasti, on navodi da bi ona mogla grubom silom da to spreči sa obostranim neizvesnim posledicama.

– Druga i po mom sudu verovatniaj reakcija vlasti je da to pusti neko vreme, jer režimu je Skupština nužno zlo i nije bitno da li radi ili ne, a da javnosti to predstavi da neogovorna i rušilaščku opozicija ometa donošenje mera za bolji život građana – kaže Vukadinović.

Prema njegovom sudu sve to skupa bi moglo da ubrza rasplet oko prevremenih izbora.

Vukadinović ukazuje i na to da je potpuno druga stvar ako bi aktivna opsturkcija ili bojkot bili praćeni i snažnim vaninstitucionalnim pritiscima i protestima.

– Onda je efekat te mere veći i teži i opasniji po vlast. Ali mi se čini da je tako nešto propušteno u maju kada se ušlo u suštini jalovo retoričko prepucavanje sa režimom u skupštini. Ne kažem da je sada nemoguće, nego da je šansa za uspeh veća kada je kombinovano sa snažnim spoljnim vanistitucionalnim pritiskom – zaključuje Vukadinović.

Podsetimo, deo opozicije koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“ održao je u utorak sastanak na kojem se razgovaralo o tome hoće li i kako blokirati sednicu. Ipak, prema saznanjiam Danasa, na satanku je odlućeno da se javnosti još ne saopštava odluka o narednim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari