Da li je Hil ispunio svoju misiju u Srbiji? 1Foto FoNet Milica Vučković

Kristofer Hil, američki ambasador u Srbji, postavljen je u na dužnost u Beogradu kao vrsni poznavalac Balkana kako bi sprovodio interese SAD i unapredio odnose Vašingtona i Beograda. Uspešno je obavio svoj zadatak uključujući Srbiju u zapadnu sferu uticaja.

Ali, nije se bavio demokratijom i izborima, podržavao je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kao i eksploataciju litijuma, kojoj se protivi deo građana, pa se postavlja pitanje da li je to radio na svoju ruku ili u skladu sa stavovima Stejt departmenta, kažu sagovonrici Danasa komentarišući Hilov madat u Srbiji.

Hil je u Beograd došao neposredno po početku rata u Ukrajini 2022, kao teška artiljerija američek diplomatije, stari znanac i poznavalac ovog regiona, čvrste ruke, za kojeg se verovalo da će Vučića držati pod kontrolom. A on je poručio da gledamo u budućnost i da za Srbiju postoji samo jedan put.

Sada, u budućnosti, rečeno – učinjeno. Ali posle izbora u SAD, može se dogoditi da iz Beograda bude povučen, pa se mogu polako svoditi računu njegovog mandata, budući da je ovih dana u centru pažnje jer mu je lider opozicione SSP, Dragan Đilas, u otvorenom pismu poručio da se iz njegovih postupaka može zaključiti da je na Vučićevom platnom spisku.

Javnost u Srbiji za nešto više o dve godine nije videla tu Hilovu čvrstu ruku i oštre i javne kritike predsendika Srbije, a Vučić će ovu godinu izgleda završiti kao čovek Zapada koji nije uveo sankcije Rusiji, konstruktivan je u odnosima sa Kosovom, zalaže se za zapadne projekte eksploatacije litijuma i povezuje se sa Nemačkom, vojno sa Francuskom i energetski sa Amerikom.

Da li je Hil ispunio svoju misiju u Srbiji? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, za Danas kaže da je kao vrsni poznavalac Balkana, ambasador Hil postavljen u Beogradu kako bi sprovodio interese SAD i unapredio odnose Vašingtona i Beograda.

– Bez obzira što je opozicija očekivala od ambasadora SAD, njegova posvećenost je isključivo bila usmerena na boljitak uslova života svih građana Srbije. Ukoliko pažljivo analizirate njegov diplomatski narativ, on je u svom mandatu uvek bio politički nepristrasan, ali sa eksplicitnom podrškom za EU integracije Srbije i unapređenje standarda života svih stanovnika Srbije, uključujući Kosova i Metohije – objašnjava Lunić.

Da li je Hil ispunio svoju misiju u Srbiji? 3
foto FoNet Milica Vučković

Prema njegovim rečima, iako imamo različiti spoljnopolitički pristup prema nezavisnosti južne srpske pokrajine, u mandatu ambasadora Hila smo unapredili saradnju sa SAD u mnogim oblastima, posebno u sektoru bezbednosti i privrede.

– Nema sumnje da prostora za dalji napredak još ima, ali na Beogradu je da u narednom periodu pokuša da kreira savezničke odnose sa Vašingtonom koji podrazumevaju i integraciju u kolektivni sistem bezbednosti. Tek to bi predstavljalo osnov za kreiranje pouzdanog savezništva i time lišavanja iluzija o međunarodnoj pravdi koju tražimo po geopolitičkom lavirintu. Nikada ambasador bilo koje strane zemlje nije ovlašćen da javno govori o daljem putu Srbije, ali potencijal strateških odnosa sa SAD je sada mnogo izvesniji, delom zahvaljujući radu Kristofera Hila – kaže Lunić.

Kada je reč o Hilovom mandatu, kaže da o njegovom produženju odlučuje isključivo američka administracija, ali da nema sumnje da od njegovog rada najviše koristi ima naše društvo, naravno u granicama diplomatske moći jednog ambasadora.

– Bez obzira da li će mu biti produžen mandat ili ne, srpski narod u njemu ima iskrenog prijatelja – ocenjuje on.

I Sonja Biserko, direktorka Helsinškog odbora u Srbiji, za Danas kaže da je Hil uspešno obavio svoju misiju, da Srbiju što više uključi u zapadnu sferu pogotovo vojno i ekonomski.

– Glavna njegova misija bila je da neutrališe ruski uticaj i da se Kosovo skine s denevnog reda u smislu da Srbija na neki način normalizuje odnose. To još nije završeno, ali je u toku. Tu je Amerika imala, bez obzira što je to bio mandat EU, ključnu ulogu. Poslednji sporazumi sa Nemačkom, Francuskom i sporazum potpsan u Americi se citira na Zapadu kao strateško integrisanje Srbije vojno i ekonomski – navodi ona.

sonja biserko
foto BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Dodaje da na njegovom dnevnom redu nije bila demokratija, jer je to pre svega pitanje našeg unutrašnjeg raslojavanja.

– Opozicija je suviše slaba i on prosto nije trošio vreme na nju. A ona je njega pogrešno percipirala i nije ga razumela, sem ako su oni zapravo protiv integrisanja u zapadnu sferu – smatra Biserko.

Dok Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, nije zadovoljan ponašanjem Hila jer podržavav režim i zalaže se za ono protiv čega su građani prvi put postigli konsezus a to je rudarenje litjuma.

– Pojedini opozicioni lideru su ga optužili da je na platnom spisku Vučuća, a neko je cinično dodao da je možda obrnuta situacija. Neverovatno je kako je on nastupao prema vlasti braneći Vučića i zalažući se za kopanje litiuma. Zatim, bez kritike odnosa vlasti prema medijima, ljudskim pravima, demokratiji, izborima…Važno je pitanje da li je moguće da čovek koji poznaje teren i nije nisko rangiran u američkoj diplomatiji nešto radi mimo stavova Stejt dipartmenta. Ako to radi u skladu sa tim stavovima, onda su stvari loše po nas kao građane a dobre po Vučića – objašanjava on svoj stav.

Upitan da li Hil to radi na svoju ruku, odgovara da se boji da ne radi.

Da li je Hil ispunio svoju misiju u Srbiji? 4
foto FoNet Aleksandar Mijailović

Kaže da je imao mnogo primedbi na odnos SAD prema regionu i pita se zašto Amrika, kada već ima toliku moć, trajno ne teši ključne probleme i pušta da BiH 30 godina posle Dejtonskog sporazuma bude protektorat koji ruše plemenske vođe koji je kroz prepucavanje.

Na pitanje o Hilovom uticaju na rešavanje pitanja Kosova, kaže da je SADtu igra ključnu ulogui da se to videlo u vreme bivšeg predsenika Donalda Trapa kada su solirali u odnosu na ostale zemlje i Uniju.

– Amerika kad solira može da igra i negativnu ulogu kada je reč o Kosovu. Za vreme Bajdena i demokrata bila je koordinacija sa EU – ocenjuje on.

Kaže da niko relevantan iz SAD nije rekao kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da ako ne uvažava politiku koju oni prdžavaju neće imati podršku i novac u ostvarivanju nezavisnosti, te da bi onda bilo pitanje da li bi Kurti imao podršku birača.

Smatra da oko kosovskog pitanja ima mnogo fingiranja, i da se mnoge stvari dogovaraju iza zavese, te da stvari ne idu u dobrom pravcu.

– Daje se alibi našim vlastima da nisu izdale Kosovo, a ustvari ona čini ustupke da je ono faktički nazavisno samo što to još nije potpisano – konstatuje Popov.

Kada je reč o Rusiji i uspešnosti Hila da Vučića drži u zapadnoj orbiti, kaže da se i tu fingira.

– Oni znaju da je sve fingiranje. Oni će stalno upozoravati Vučića i vlasti da moraju da usklade spoljnu politiku sa zapadom, ali znaju da ova vlast 90 odsto zavisi od zapada i njenih fondova i u dobroj meri tolerišu. A onda se pojave izleti na koje nije bilo oštrog kometara poput Vulinovog incidenta kojeg se stide svi čestiti građani – zaključuje Popov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari