Da li je i koliko moguć povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo? 1foto FoNet Marija Đoković

Povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM bila bi sjajna vest, kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider pokreta Srbija centar – Srce i nekadašnji načelnik Generalštaba, ali odmah zatim objašnjava šta bi to značilo i kako bi moglo da se dogodi.

“Povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM bila bi sjajna vest. To bi značilo da se veštim i mudrim pregovorima stiglo do te mogućnosti, da je naša međunarodna pozija superiorna u odnosu na prištinsku, da je Srbija povratila deo suspendovanog suvereniteta na KiM. Značilo bi to i da na KiM već postoji solidan nive političke stabilnosti, da trebaju snage koje su garant te stabilnosti i da su to srpske snage uz međunarodni amin”, objašnjava Ponoš.

Međutim, kako ukazuje, u sadašnjoj situaciji, pričati o povratku srpskih snaga na Kosovu je nečasno i nedogovorno prema našem narodu.

“Priča o povratku naših snaga bezbednosti zbog aktuelnog ugrožavanja bezbednosti Srba na KiM, znajući da od toga nema ništa je neodgovorno i nečasno prema našem narodu na Kosovu. Formulacije tipa “na korak smo od traženja da se naše snage vrate” je jeftina propaganda uz ponovno manipulisanje njihovim opravdanim strahovima. Posebno dvosmislene formulacije kako bi tzv. vrhovni komandant mogao i bez te saglasnosti da pokrene vojnu silu na Kosovo ravno. Nije ni hrabar ni lud da tako nešto uradi”, zaključuje Ponoš.

Osvrćući se na to što je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, noć proveo sa načelnikom Generalštaba, i fotografiju o tome objavio na nalogu na Instagramu, naš sagovornik ocenjuje da, da takvi potezi ne idu u prilog bezbednijem životu Srba na KiM.

“Noćno bdenje u trenerkama predsednika, ministra i Načelnika generalštaba uz fotoreportera teško da će učinitu život Srba na KiM bezbednijim. Nije časopis “Time” proglasio Zelenskog ličnošću 2022. zato što se slikao u duksericama, a ni Ukrajincima taj modni detalj ne pomaže mnogo dok ginu i smrzavaju se”, ukazuje Ponoš.

“Odavno na Kosovu nije bilo više nestabilnosti i nebezbednosti. Tome je kumovao Kurti uz nemalu asistenciju Vučića. Srbi na Kosovu nisu bili u neizvesnijoj i nebezbednijoj situaciji godinama unazad. Kad je SNS zaposeo Srbiju, na severu KiM su funkcionisale institucije republike Srbije. Danas imamo etnički čiste albanske policijske snage koje demonstriraju silu na severu. Toliko nam je SNS sačuvao Kosovo”, smatra naš sagovornik.

“Zaoštravanje situacije na terenu kao pedigre za potpisivanje nepopularnih sporazuma je neodgovorna igra s vatrom. I Milošević je smatrao da vlast može da sačuva ako Kosovo izgubi u ograničenom ratu. Tu cenu je bio je spreman da plati tuđim glavama i razaranjem zemlje. A bila mu je prevelika cena odlazak sa vlasti zbog postizanja nepopularnog sporazuma bez rata. Znamo kako smo završili i mi on. Nadam se da smo nešto naučili. To što su danas na stolu još nepopularniji sporazumi, odgovorni su isti oni koji su nas dogurali do rata 99, a danas do ove situacije”, zaključuje Ponoš.

Podsetimo, 8. decembra uveče, nakon što su pripadnici KP ušli u Kosovsku Mitrovicu, i pošto su se odigrali i drugi incidenti u Leposaviću i Velikoj Hoči, prvi put se zvanični Beograd, pozvao na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, u delu u kome se pominje povratak hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo.

Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na prostor Kosova, kako to predviđa Rezolucija 1244, izjavio je 8. decembra šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, pozivajući se na član 4. i član 6. aneks 2.

Petković se obratio kasno uveče na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na kojoj novinari nisu postavljali pitanja.

Obraćanje pak, predsednika Aleksandra Vučića, nezvanično je najavljeno od strane medija bliskih vlasti, za 10. decembar u 19 časova.

U međuvremenu su usledile brojne reakcije, a mediji su sa napetom pažnjom izveštavali o situaciji u Kosovskoj Mitrovici, koja je većim delom bila mirna.

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da su EU ali i njene države članice „veoma zabrinute“ zbog bezbednosne situacije na severu Kosova.

„EU i države članice pozivaju na odgovornost i deeskalaciju, jer to je ono što je pre svega potrebno za dobrobit lokalnog stanovništva“, poručio je Stano na konferenciji za novinare.

Povod za eskalaciju je to što je predsednica Kosova Vjosa Osmani za 18. decembar raspisala izbore za četiri gradonačelnika na Severu Kosova, nakon što su, oni 5. novembra podneli ostavke, u pokušaju da bojkotuju kosovske institucije, zbog odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

Mediji spekulišu mogućnošću da Osmani promeni odluku o održavanju izbora.

Boris Tadić, lider Socijaldemorkatske stranke i bivši predsednik Srbije, na Tviteru je objavio da Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ne govori istinu kada izjavljuje da će Srbija razmotriti povratak hiljadu pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM.

„Direktor kancelarije za KiM laže javnost kako će Srbija “razmotriti” povratak do 1000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM sa ciljem zaštite našeg stanovništva. A istina je da mogu doći na KiM samo pod odobrenjem komandanta KFORa i to ne u tu svrhu!“, napisao je Tadić.

„Dakle, kancelariju za KiM nam vodi osoba koja ne poznaje čak ni rezoluciju 1244 ili koja svesno obmanjuje gradjane o navodnom patriotizmu ove vlasti, kako bi prikrili da su predali gotovo sve preostale poluge državnosti Srbije nakon Kumanovskog sporazuma“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari