Da li je Kosovo spremno da odgovori na pretnje iz Srbije? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca rekao je da institucije Kosova podržavaju premijera Aljbina Kurtija i uslove koje je postavio u Briselu, kao i da je Kosovo spremno i u koordinaciji sa saveznicima da odgovori na „svaki napad iz Srbije“, piše Kosovo online prenoseći Ekonomiju onlajn.

Konjufca je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsednicom slovenačkog parlamenta Urskom Klakočar Zupančič kazao da je Slovenija podržala Kosovo na njegovom putu ka članstvu u Savet Evrope, ali i po pitanju ukidanja viza.

„Imali smo veoma prijateljski razgovor. Informisao sam predsednicu o napretku koji je Kosovo postiglo u društvenom i ekonomskom razvoju. Razmenili smo stavove o dešavanjima u regionu i uopšte“, kazao je Konjufca.

Kako je naveo, Kosovo još čeka odgovor na zahtev za članstvo u EU.

Konjufca je dodao da je Kosovo ispunilo sve zahteve EU za ukidanje kaznenih mera.

„Ne možemo govoriti o dobrosusedstvu i miru u regionu, a da počinioci zločina u Banjskoj ne budu kažnjeni. Naglasio sam da su naše institucije ispunile zahteve EU, ali mere još uvek traju. Slovenija je pokazala čvrst savez sa Kosovom“, dodao je Konjufca.

Poručio je da su institucije jedinstvene po pitanju tri uslova koje je Kurti postavio u Briselu.

Konjufca je rekao da je „Kosovo spremno i koordinisano sa svim saveznicima da se suoči sa svakim mogućim napadom Srbije“.

„Srbija je zauzela stav da ne sprovodi sporazum, za Kosovo je taj sporazum bio povoljan. Drugi uslov se tiče Radojičića koji je priznao krivicu, a na slobodi je. Naše institucije imaju tačnu informaciju da grupa vežba u Srbiji i da se sprema za napad na Kosovo. Uvek smo spremni za svaki napad iz Srbije i uz koordinaciju sa saveznicima. Treći uslov je pismo Brnabić u kome je navedeno da će klauzule Briselskog sporazuma birati kako žele. To je zadalo udarac sporazumu“, istakao je Konjufca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari