Da li je Kurtijeva odluka o preregistraciji dovoljna da se smanje tenzije? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Odluku kosovske Vlade na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem da postepeno krene primenjivanje odluke o registarskim tablicama, po kojoj bi oni koji imaju tablice Srbije morali da uzmu one sa oznakom „RKS – Republika Kosovo“, sagovornici Danasa i Kosovske Mitrovice i Prištine različito tumače.

Dok direktor Instituta za afirmaciju Fatmir Šeholi smatra da je današnja odluka uravnotežena, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative ocenjuje da se ovime eskalacija samo odlaže za dve nedelje.

Kurti je precizirao da će počev od 1. novembra do 21. novembra biti izricana mera opomene, zatim od 21. novembra do 21. januara biće izrečena kazna, a od 21. januara postojaće probne tablice još dva meseca, nakon čega od 21. aprila će biti samo tablice sa oznakom Republike Kosovo.

– Rekao bih da je od velikog značaja da srbi sa Kosova odnosno sa severa Kosova koriste dodatni rok i okoncaju ovu agoniju. Svaka druga opcija politički motivisana samo ce ići na štetu običnih građana sa severa Kosova, navodi Šeholi.

On Srbima sa severnog dela Kosova poručuje da oni koji ih „teraju na neposlušnost“ imaju RKS tablice – jer da ih nemaju ne bi mogli da dođu ni u Skupštinu Kosova, niti u vladu Kosova.

– Ja se iskreno nadam da ce se zvanični Beograd okrenuti normalizaciji odnosa sa zvaničnom Prištinom i da nikada više neće koristiti obične građane Kosova za manipulacije i političke mahinacije, kaže direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Ipak, Andrić Rakić nije toliko optimistična.

Napominje da nema rešenja dok ne bude sporazuma dve strane i koordinacije u sprovođenju preregistracije između Beograda i Prištine.

– Odluka kosovske vlade odlaže eskalaciju zq bar dve nedelje, a možda I duže, jer iako je najavljen period u kom će se pisati kazne, nisam sigurna da će postojati mehanizama za naplatu tih kazni. Ali period izdavanja probnih tablica će sigurno izazvati oštrije reakcije, smatra Andrić Rakić.

Ocenjuje da će do momenta izdavanja probnih tablica, po planu od 21. januara, možda biti samo protesta, ali je nakon toga moguća eskalacija.

S obzirom da je danas završen rok za povoljniju preregistraciju vozila, naša sagovornica kaže da iako nije objašnjeno – preregistracija će od sada biti moguća samo uz plaćanje carine.

– To proces čini samo dodatno neprivlačnim za građane koji ni uz finansijske beneficije nisu pristupili preregistraciji, što iz dominantno inata ili praktičnih razloga, što zbog, u manjem broju, zastrašivanja, smatra Andrić Rakić.

Ova odluka Prištine usledila je nakon današnje sednice kosovske vlade, nekoliko dana nakon Kurtijeve izjave da produžetka roka za preregistraciju neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari