Da li je most na Ibru u Mitrovici uopšte u stanju da se preko njega odvija saobraćaj? 1foto FoNet/Kossev

Kontrole koje su danas vršene na glavnom mostu na Ibru u Mitrovici su prema prvim rezultatima pokazale da su ispunjeni svi uslovi da se koristi za saobraćaj motornim vozilima, saznaje Beta u ekipi univerzitetskih profesora koja je nadgledala ekspertizu.

Prema tim izvorima, ekspertiza je rađena najsavremenijim uređajima koji postoje u Evropi, dok je stručnjak koji je to nadgledao poznat po iskustvu u ekspertizi mostova na nivou Balkana i jedan je od najpoznatijih u toj oblasti.

Prema njima, sada predstoji dalji postupak čitanja rezultata koji su danas zabeleženi i upoređivanje sa teoretskim rezultatima kojima se uređuje stabilnost mostova.

Taj posao bi, prema sagovornicima Bete, trajao do desetak dana.

Upitani o radovima na mostu 2016. rečeno je da su tada radovi uglavnom bili usredsređeni na izgled mosta, „stvaranje posebne pešačke staze na obe strane mosta“.

To je, kako su kazali, dovelo do smanjena saobraćajnih traka od četiri na dve i „ ulepšavanje za oko“ izgleda samog mosta.

Bez obzira na najave otvaranja mosta, ni premijer Kosova Aljbin Kurti a ni ostali kosovski zvaničnici nisu pominjali datum kada bi se to moglo dogoditi. Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“ – od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do „revitalizacije“ pojedinih delova mosta.

Predstoje i razgovori sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta.

Lokalni Srbi, inače, protive se otvranju tog mosta, između Severne i Južne Mitrovice za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari