Da li je odbornik SNS sa Palilule prekršio Ustav i zakon? 1Foto: J. Stanković

Odbornička grupa „Biram Palilulu“ podnela je prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv Luke Stojanovića, odbornika sa liste Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka zbog sumnje da je prekršio Ustav i Zakon o državnoj upravi, saopštila je ova odbornička grupa.

Kako objašnjava u saopštenju, Ustav u članu 126. propisuje da član Vlade ne može biti poslanik u Narodnoj skupštini, poslanik u skupštini autonomne pokrajine i odbornik u jedinici lokalne samouprave, a Zakon o državnoj upravi u članu 24 kojim se definiše funkcija državnog sekretara nedvosmisleno naglašava da državni sekretar podleže istim pravilima o nespojivosti i sukobu interesa kao i član Vlade.

“Stojanović, protiv koga je podneta prijava je, na sednici Vlade Srbije održanoj 4. jula 2024. postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine. Konstitutivna sednica SO Palilula održana je 10. jula 2024. godine, dakle šest dana posle postavljenja, a Luka Stojanović je, prihvatio odbornički mandat i učestvovavo u radu Skupštine opštine Palilula na dve sednice na kojima su se birali predsednik skupštine opštine, predsednik opštine, njihovi zamenici, kao i opštinski većnici. Prema članu 126 Ustava i članu 24 Zakona o državnoj upravi, Stojanović je bio dužan da izabere koju će od dve funkcije obavljati i da, budući da je već postavljen za državnog sekretara, „vrati“ mandat odbornika SO Palilula”, navodi se u saopštenju.

I dodaje da Agencija za borbu protiv korupcije treba da, po podnetoj prijavi, obavesti funkcionera o prekršaju o čemu je on dužan da se izjasni u roku od petnaest dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari