Da li je to Crna Gora (opet) spasila obraz Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Dolazak visokog gosta iz Moskve, šefa ruskog Ministarstva inostranih poslova Sergeja Lavrova koja je bila predviđena za sutra je “pod velikim znakom pitanja”, jer su prelet njegovom avionu zabranile Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska.

To su potvrdili Danasu nezvanični izvori iz državnog vrha Srbije.

Zato će se srpski predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra u 10 časova sastati sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Prorežimski mediji ovu vest tumače kao potvrdu najave predsednika Vučiča od pre par dana kada je rekao da se poseta Lavrova komplikuje te da je ishod neizvestan dok se ona ne odigra.

„Moguće je da sve bude u redu, a moguće i da ne bude. Da li je zakazano sve, zakazano je sve. I kad će se sastati sa Selakovićem, gde sam ja na večeri, gde je poseta groblju“, kazao je Vučić.

Sa druge strane, ovo se može tumačiti i time da je Crna Gora još jednom spasila obraz Srbije koji bi, kako se ocenjuje, bio itekako ukaljan posetom Lavrova imajući u vidu da je Srbija jedna od retkih zemalja koja prima u goste jednog zvaničnika Rusije, imajući u vidu očigledne ratne zločine Rusije u Ukrajini.

Izvori Danasa iz Crne Gore komentarišu da je “dobar potez tri zemlje da se zabrani prelet aviona zlikovcu Lavrovu”.

Kako je ranije najavljeno, šef ruskog ministarstva spoljnih poslova trebalo je da 6. i 7. juna poseti Republiku Srbiju. Bili su planirani sastanci sa predsednikom te zemlje, ministrom spoljnih poslova, predsednikom Narodne skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Nešto ranije danas, premijerka Ana Brnabić izjavila je da je situacija oko dolaska ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd „izuzetno komplikovana“ i da se logistikom njegovog putovanja bavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Zaista je neverovatno da je situacija u Evropi i u svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima, kao što je logistika oko putovanja jednog ministra inostranih poslova od koje zavisi da li će doći ili ne“, rekla je Brnabić za televiziju Pink i dodala da je reč o problemima sa „preletima“.

Kada imate posetu na tako visokom nivou kao što je poseta šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova, pomislili biste da ljudi, posebno u vremenima krize, kao sada, kada je svet na pragu Trećeg svetskog rata, zainteresovani da čuju njegov stav, ma koliko se sa njim ne slagali i smatrali ga pogrešnim i nesaglasnim sa međunarodnim pravom, rekla je Brnabić.

Dodala je i to da ne isključuje da poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu može da ugrozi posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Ria Novosti uz ovu vest prenose i izjavu evroposlanica Viole fon Kramon koja je pozvala Srbiju da izabere „na čijoj je strani”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari