Da li je Vučić izgubio kontrolu nad ekstremnim desničarima u Srbiji? 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC; ANDREJ CUKIC

Da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka pod svojom apsolutnom kontrolom imaju desničarske i ekstremističke grupacije unutar društva, koje pozivaju na smrt i nasilje nad pripadnicima manjinskih zajednica, saglasni su sagovornici Danasa.

Uprkos sve učestalijem javnom govoru o tome da je Aleksandar Vučić zabranio Europrajd u Beogradu u septembru zato što je navodno izgubio upravljački karakter nad navijačima, odnosno huliganima, kao i u odnosu na one koji su već u dva navrata organizovali takozvane litije i protestne šetnje Beogradom izražavajući nezadovoljstvo i posredno izazivajući poziv na nasilje nad pripadnicima LGBTI populacije, naši sagovornici izražavaju apsolutnu sumnju u takva stanovišta.

– Da li su nam desničari pod nečijom rukom neka ostane otvoreno pitanje ali da li će i daljim organizovanjem litija protiv prajda uticati na naše međuljudske odnose sasvim je izvesno, jer ovim podelama se i uništava sama porodica kao stub društva. Tako već imate podele unutar najstarije srpske zajednice porodice gde su jedni naprimer organizatori potpisivanja peticije za Prajd i same litije otvoreni fanatici i ograničavali bi slobode dok su im braća ili sestre na suprotnoj strani, pripadnici baš te manjine koja se osporava i degradira na svakom koraku – kaže za Danas sociolog Marko Stanojević.

Baš taj sukob, dodaje on, koji se produbljuje, nastaviće, smatra, da razara porodicu koju više nećemo moći da vežemo ni u jednu vrednost, što hrišćansku, što u neku progresivnu.

– Podeljena porodica ili totalno degradirana je samo problem više za celo društvo pa i za samu državu. Dobro bi nam došao projekat otvorena porodica. Zaista je došlo vreme da se pogledamo jedni drugi u oči i da se razgovara a ne da se skupovima izražavaju lična nezadovoljstva, da se u masi kriju strahovi svi ovi sukobi su lični i samo naši i mi to moramo zajedno da rešavamo – zaključuje Marko Stanojević.

Podsetimo, Vučić je u jučerašnjem obraćanju javnosti ponovo izneo svoje razloge za zabranu ili otkazivanje Europrajda.
On je rekao sledeće: „Vi kažete da opozicija hoće u proteste jer je zabranjen Prajd, pa čekajte zar nisu neki od njih protestovali jer će da se održi? To se sve koristi u političke svrhe, a pristojna Srbija ćuti i gleda kako će država da odluči i kako je najbolje za njih“.

– A oni svi ne znaju da vam kažu šta je tu racionalno, niko ne zna da vam kaže. Imamo bezbroj problema, molite ih da puste to. Neki kažu da je to toliko važno kao i kosovski problem? To je tužno… Šta da radite? S jedne strane imate histeriju protiv parade… Ako vam se ne sviđa, ne sviđa se ni meni. Ja taj dan odem na Kosmaj, odem na promenadu. Ne moram da gledam ništa. Ovi drugi, kada im se objasne da ne postoje bezbednosni uslovi, neće to da shvate i kažu da hoće da idu tamo baš da vide šta će da rade huligani i da vide da li će država da ih zaštiti – kazao je on.

Prema rečima kulturološkinje Ive Jović, Vučić od preuzimanja vlasti ima potpunu kontrolu nad desničarskim i ekstremističvkim grupama, koji su njegovi poslušnici i na njegov najmanji mig deluju u pravcu koji njemu odgovara.

– To se vidi i po odnosu države prema Prajdu, svih ovih godina. Kad zatreba – prođe bez nereda, ali i sa isfabrikovanim nasiljem nad njegovim bratom, što je “udar na Vučića lično”. Vučić dosta uspešno gaji sliku o sebi u kojoj je on sveprisutni spasilac, jer samo on može da reši sve krize, stavlja se u ulogu žrtve, a zapravo je glavni inspirator – smatra sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, Aleksandar Vučić zamenjuje teze jer paralelno otvara krize i vešto njima manipuliše, praveći od kriza manje ili više bitne teme.

– Obični građani su iscrpljeni tolikom predsednikovom borbom na svim frontovima, do te mere da gotovo sve što jeste realna kriza (inflacija, moguće restrikcije struje) prolaze bez ikakve reakcije, samo nam je svima jasno da za običan odlazak u prodavnicu nam treba nekoliko crvenih više nego pre devet meseci, uz stari dobri komšijski pozdrav iz 90ih: Koja si grupa? – zaključuje Iva Jović za Danas.

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije kaže za Danas da je potpuno izvesno da Aleksandar Vučić kontroliše ekstremiste u Srbiji.

– On im je šef. Ništa ne može da se organizuje bez njegove dozvole ili bez njegovog miga. Litije su takođe Vučićeva režija kao i oni opskurni političari i pojedinci koji su bili u prvim redovima. Pa ne mislite valjda da je Nestorović mogao tamo da se pojavi a da Vučić za to nije znao? Izabrani lekar Vučićevog režima. Ili mislite da je moguće da litija dobije dozvolu u policiji a da Vučić to nije odobrio? Vučić litijama plaši zapad da umesto njega na vlast mogu doći mnogo gori i to je razlog zašto mu često zapad gleda kroz prste. U isto vreme preko litija i navijača zadovoljava i Moskvu kojoj pokazuje da je i dalje politički na antizapadnom narativu. Najdeblji kraj u toj Vučićevoj dvostrukoj igri izvlače građani plaćajuci njegovu dvoličnost svojom slobodom – zaključuje sagovornik Danasa.

Iz Predsedništva Srbije još uvek nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi sa tvrdnjama naših sagovornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari