Da li je Vučić palačinkama sakrio svoju pravu ili propalu politiku o Kosovu? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Vučić je još u martu najavio izmenu doktrine prema Kosovu. Nekoliko meseci kasnije, jasni su bar obrisi te nove doktrine, a na osnovu dešavanja nekoliko godina unazad očigledno je da predsednik Srbije nije ni imao jasnu i transparentnu politiku o KiM, kažu sagovornici Danasa komentarišući reakciju Beograda na poslednje poteze Prištine.

Prošlog petka Kosovska policija upala je u privremene organe u sve četiri opštine na severu Kosova i druge srpske institucije, što je zvanični Beograd maltene prećutao, imajući u vidu ranije reakcije.

Najviše je iznenadila mlaka reakcija predsednika Srbije, Aleksandar Vučića, koji je, iz Praga poručio da je dobro što je premijer Kosova Aljbin Kurti ovog puta kritikovan i od strane SAD i EU jer sada „svet počinje da razume ko stvarno pravi probleme“ i najavio da će srpski narod na Kosovu dobijati redovno svoja primanja, a Beograd će pokušati da čuva mir i opstanak srpskog naroda.

Nekoliko dana kasnije iz Podrinja, gde je izmestio kancelariju rešavajući moguće veći problem za njega – protivljenje građana otvranju rudnika u dolini Jadra, rekao je da najvažnije srpske institucije na Kosovu rade, misleći na škole i bolnice.

Može se zaključiti da pominjanje škola i bolnica nije slučajno, budući da se deo javnosti na KiM plaši da je naredni korak Prištine ulazak u ove srpske institucije. Moguće je da Vučić zna da Priština taj korak zasad neće povući, pa igra na kartu da narod poveruje da Beograd drži stvari pod kontrolom.

Posle ovakvog Vučićevog stava, mnogi su pomislili da dok predsednik u kasarni vojnike služi palačinkama, na severu Kosova nestaju srpski simboli. Ali se otvo rilo i pitanje da li se njegova politika očuvanja Kosova propala i raspala se pa to mora da krije pečenjem palačinki vojnicima u lozničkoj kasarni, ili je ustvari sve vreme ispunjavala stari zahtev Nemačke i EU da Srbija mora da se povuče iz paralelnih institucija na severu Kosova.

Da li je Vučić palačinkama sakrio svoju pravu ili propalu politiku o Kosovu? 2
Foto: Miloš Đošić

Goran Bogdanović, potpredsednik SDS, za Danas kaže da Vučić jasnu i transparentnu politiku o Kosovu nije ni imao.

– Očigledno je, posle svih dešavanja nekoliko godina unazad, da je ovo njegova politika. Politika uzmicanja, servilnosti, neznanja, neodgovornosti i najbitnije politika gde vas ne interesuju ni državni ni nacionalni inetersi ne samo oko Kosova nego čitave Srbije – navodi Bogdanović.

Upitan šta treba da bude odgovor Beograda na ovo što se sada dešava, odgovara da naš narod kaže “sršenom poslu nema mane”.

– Morali smo da idemo u suret događajima. Svi koji se bavimo Kosovom smo znali šta će da se desi posle Briselskog sporazuma 2013. Ko iole zna situaciju na KiM i iole je na adekvatan način pročitao BS, znao je da će to dovesti do ovoga što se danas i prethodnih godina i meseci dešavalo. Očigledno da nema odgovornosti i da niko nije spreman da podnese odgovornost i da situaciju koliko toliko usmeri u drugo pravcu gde bi Srbi mogli istinski da očekuju da im se poštuju osnovna i ljudska prava – smatra Bogdanović.

Kaže da ako kukamo i ako se iseljavamo onda olakšavamo posao i Prištini i Beogradu, Prištini da nas nema uopšte, a Beogradu da nas ima što manje da nema ko da se buni.

Na pitanje šta bi mogao da bude naredni korak Prištine, da li “zauzimanje” škola i bolnica, kaže da je to velika zbluda kod, na žalost, velikog dela javnosti, nevladinih organizacija čak i medija.

– Zdravstvo i prosveta su zagarantovai Ustavom i zakonom Kosova tj Ahtisarijevim planom. Jedno šta može da se desi i načemu će sigurno insistirati prištinska strana je da se škole, univerzitet i zdravstvene ustanove registruju u kosovski sistem. A ko će da ih plaća i po kom progamu će se raditi to Prištinu apsolutno ne inteersuje niti će ona time da se bavi. Njima je cilj da zaokruži državnost teritorije i ne želi time da se bavi – smatra Bogdanović.

Da li je Vučić palačinkama sakrio svoju pravu ili propalu politiku o Kosovu? 3
foto privatna arhiva

Dok Milica Andrić Rakić, iz nevladine organizacija Nova društvena inicijativa, za Danas podseća da je Vučić je još u martu najavio izmenu doktrine prema Kosovu.

– Iako tada nije objasnio kako će to izgledati, sada, nekoliko meseci kasnije, jasni su bar obrisi te nove doktrine. Vučić se povlači bar kada su javni nastupi u pitanju iz teme Kosova, a taj prostor ispunjava Vučević. S druge strane upravo iz Vučevićevih izjava se vide drugi obrisi te doktrine: Srbija neće preduzimati bilo šta u vezi sa dešavanjima na Kosovu osim diplomatskih akcija – objašnjava ona.

I dodaje da u tom smislu može da se kaže da je Srbija napustila pređašnju politiku, da li zato što je propala ili bila neefikasna, je pitanje na koje će biti moguće odgovoriti kada se uporedi efekti sa ovim novim pristupom.

– Palačinke nemaju zaista ništa sa tim osim što su do te mere šokirale javnost jer su plastično opisale promenu politike najavljenu još pre nekoliko meseci – zaklučuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari