Da li je Vučić pomirio Šapića i Vesića? 1foto FoNet/Instagram Siniša Mali

Nakon što je pre mesec dana kulminirao sukob između dva visoka funkcionera Srpske napredne stranke, Aleksandar Šapić i Goran Vesić, našli su se na istom mestu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Iako između njih bilo interakcija koje bi ukazivale na definitivno razrešenje situacije, postavlja se pitanje da li je to predseednik Vučić stavio tačku na ovaj dugogodišnji sukob.

Vučić je u utorak, 6. avgusta, obišao radove na izgradnnji Nacionalnog stadiona, a u njegovoj pratnji su se, pored ministra finansija Siniše Malog, po prvi put zajedno su se našli gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar građevine Goran Vesić, nakon eskalacije njihovog sukoba, koji je već godinama tinjao između ova dva visokopozicionirana kadra Srpske napredne stranke.

Vladajuća stranka i njeni funkcioneri često insistiraju na izjednačavanju stranke sa porodicom i da njenom zajedništvu, što činjenicu da je ovaj sukob potrajao ovako dugo i dostigao ove razmere, čini toliko više nekarakterističnom.

Da li je Vučić pomirio Šapića i Vesića? 2
foto FoNet/Instagram Siniša Mali

Početkom prošlog meseca, gradonačelnik Beograda održao je svoju prvu konferenciju za medije pri početku novog mandata na ovoj funkciji i tom prilikom oštre reči uputio stranačkom kolegi i ministru, Goranu Vesiću.

Šapić je poručio da više neće tolerisati da mu se neko meša u posao i da zbog toga ne uradi velike stvari u ovom mandatu, zarad mira u kući. Dodao je da je njega SNS zvala, da je ugasio svoju parlamentarnu stranku i podneo velike žrtve, a da neki drugi to nisu uradili. Ovo je bila samo kulminacija dugogodišnjih tenzija između Šapića i Vesića koje datiraju još od Šapićeve prve kandidature za gradonačelnika.

Zatezanje odnosa

Šapić i Vesić su bili stranačke kolege i pre 2012. godine (u vreme vlasti Demokratske strnake, čiji su članovi bili), ali zatezanje odnosa i javne prozivke usledili su tek nakon što se Šapićeva stranka utopila u SNS.

Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića pripojila se SNS-u 2021. godine nakon izbora 2020. godine na koje je izašao kao stranka opozicije i stekao parlamentrani status, a Vesić, koji se pre Šapića priključio naprednjacima, nije krio svoje neslaganje sa odlukom stranke, ali je insistirao da ovu odluku poštuje.

Šapić je tada rekao da ukoliko bude kandidovan za gradonačelnika, u njegovom timu za Vesića nema mesta, a Vesić je javno govorio da Šapić mora da se nauči lepom ponašanju.

Vesićevo neslaganje sa odlukom stranke bilo je očekivano budući da je u tom trenutku bio de facto prvi čovek Beograda pun mandat, iako je formalno bio zamenik gradonačelnika. Prethodno, Vesić je u mandatu Siniše Malog imao funkciju gradskog menadžera.

Ovakve razmene između ova dva funkcionera nastavljaju se do danas. Šapić je u nekoliko navrata insistirao da su projekti koje je Vesić najvljivao dok je bio zamenik gradonačelnia nerealni, a Vesić se nije ustručavao da stavlja u pitanje Šapićevu kompetentnost i intaligenciju, čak i pre nego što su ponovo postali stranačke kolege.

Da li je Vučić pomirio Šapića i Vesića? 3
Foto: Lena Stevanović/ Danas

Da li je Vučić ukorio Šapića?

Šapićev nastup nije prošao neprimećeno i izazvao je reakciju i predsednika Aleksandra Vučića. On se prilikom konferencije za medije, nedelju dana nakon Šapićeve izjave prvi put osvrnuo na odnos Šapića i Vesića, mada konkretnu situaciju nije želeo da komentariše.

Vučić je tom prilikom rekao da SNS kao i u svakoj porodici postoje sukobi, ali da ne razume potrebu da se te stvari iznose javno. Iako ga niej oslovio imenom, Vučić je poručio da nije oduševljen onima koji misle da su “toliko važni” pa iznose svoje porodične i unutarstranačke probleme u javnosti.

– Nikada to nisam razumeo, niti ću – poručio je Vučić tada, jasno prekorivši Šapića za njegov ispad, insistirajući na činjenici da uprkos spekulacijama medija, sukobi unutar SNS ne znače da se stranka raspada.

Gradonačelnik Beograda i predsednik od tada nisu prisustvovali zajedno ni jednom događaju, sve do obilaska gradilišta nove dečije klinike Tiršova II, u ponedeljak 5. avgusta.

S druge strane, Vučić je u pratnji Vesića obišao otvaranje nove zgrade terminala na Niškom aerodromu, i ako su za ove tenzije unutar stranke svojim izjavama doprinela oba funkcionera.

I ako je predsednik insistirao da ove razmirice i sukobi unutar stranke nisu indikator njenog raspada, Šapić je definitivno pretrpeo neke sankcije, budući da se takav njegov nastup u medijima nije ponovio, a njegovo prisustvo u ujavnom prostoru smanjeno.

Još jedan aspekt koji može biti zanimljiv je činjenica da uprkos tome što je i Vesić tokom godina upućivao oštre kritike na račun Šapića i u tom smislu mu nikad nije ostao dužan, ostao u boljem položaju, makar kada je u pitanju odnos sa predsednikom. Iako je ovaj sukob dostigao veće razmere, Vesić nije omiljen ni među drugim stranačkim kolegama, a bivši gradonačelnik Zoran Radojičić je takođe u podkastu Politike insinuirao sukobe sa svojim tadašnjim zamenikom.

Primirije

Budući da su obilasku Nacionalnog stadiona prisustvovali i gradonačelnik i ministar građevinarstva i infrastrukture, pa se postavlja pitanje da li je višegodišnji sukob dva funkcionera primiren ili konačno okončan. Reakcija predsednika Vučića definitvno je bila prekretnica, a po njoj se može zaključiti koliko će ovakvo ponašanje funkcionera ubuduće biti tolerisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari