Da li je zatvaranje srpskih institucija kompenzacija jer KFOR nije dao otvaranje mosta na Ibru? 1Foto: Vojin Radovanović

„Priča se da je zatvarnje srpskih institucija kompenzacija zato što u letnjem periodu dok je dijaspora tu KFOR nije dozvolio Vladi Kosova da otvori most“, naveo je Dušan Radaković iz NVO ACDC tokom protesta ispred zatvorenog Privremenog organa Kosovska Mitrovica.

Radaković je poručio da ta kompenzacija ugnjetava kompletno stanovništvo i sprečava normalan život jer su opštinske institucije pružale sve usluge neophodne za normalan način života.

„Kosovske institucije ne mogu to da priušte. Nemamo nijednu alternativu za lakši život ljudi ovde koji i rade i žive“, rekao je on.

Dodao je da most na Ibru, koji Priština želi da otvori za drumski saobraćaj, nosi simboliku jer ima preko hiljadu incidenata, poginulih i ranjenih.

„Situacija je emotivna i prisutan je i strah jer napadaju devojke, žene u okolini mosta, a policija vrlo slabo ili uopšte ne reaguje na te slučajeve“, napomenuo je.

Radaković se iskreno nada da neće biti još kompenzacija jer stanje, poručio je, može biti samo gore – „a most je ipak simbol opstanka i borbe koja je bila od pre 10. juna 1999. do danas“.

Podsetimo, danas je peti dan od kako je Kosovska policija ušla u srpske institucije na severu Kosova i ne dozvoljava radnicima da u njih uđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari