Da li opozicija treba da podrži "konkretan plan" Sava Manojlovića? 1foto: F.S./ATAImages

Opozicija je za sada bez jedinstvenog stava o podršci predlogu Sava Manojlovića da se vrate mandati na republičkom i lokalnom nivou i uđe u građansku neposlušnost. Iako je većina stranaka ostala nedorečena, na osnovu izjava pojedinih političara može se zaključiti da se najverovatnije neće opredeliti za tu opciju.

Lider pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović jutros je pozvao opoziciju da vrati osvojene mandate u Nišu i na Novom Beogradu, kao i na republičkom nivou, i uđe u građansku neposlušnost ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje.

„Mi nemamo vremena da idemo u šetnje, pojedinačne proteste, da čekamo do jula ili avgusta, nemamo vremena za sastanke. Ovo je zahtev koji objedinjuje i one opcije koje su govorile da na izbore ne treba da se ide zbog fotelja, mi ih sad vraćamo, ali ovo objedinjuje i one koje su izašle na izbore“, rekao je Manojlović.

Naglasio je da očekuje da se ostale stranke izjasne do sutra u 10 časova kako bi se u subotu krenulo sa građanskom neposlušnošću.

Osim Manojlovića, i lista „Biram Novi Beograd“ iz istih razloga pozvala je na protest večeras u 18 časova ispred opštine Novi Beograd.

Analitičar Cvijetin Milivojević kaže za Danas da su ovi izbori pokazali da ulazimo u nešto što je nova činjenica na političkoj sceni, a to je da su grupe građana pokazale da su u poziciji da na lokalu ostvare bolje rezultate nego konvencionalna opozicija.

Da li opozicija treba da podrži "konkretan plan" Sava Manojlovića? 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

“Grupe građana su na lokalu postigle bolji rezultat nego konvencijonalna opozicija. Evo konkretno u Nišu, lista dr Milića osvojila je bolji rezultat nego okupljena opozicija, a to zbog toga što su se u kampanji bavili lokalnim pitanjima” kaže Milivojević.

Naš sagovornik ističe da je Manojlović na ove izbore izašao uvidevši „međuprostor“ koje ostao iza raspada koalicije Srbija protiv nasilja te da je ovaj potez nije bio rizičan.

Milivojević podvlači da je izostanak reakcije opozicije ustvari najgori ishod, a da upravo to dešava.

“Najgore je da opozicija ne reaguje, a upravo to rade. Jučerašnji dan prošao je u blagom opoipavanju pulsa među strankama opozicije, a građani očekuju reakciju. I jedni i drugi ste krivi treba sad sve to da se ostavi u prošlosti i da vidimo šta dalje”, pojašnjava on.

Milivojević je pozdavio potez Manojlovića i rekao je dobro što je izašao sa konkretnim planom, ali da podrška ovom koraku od strane parlamentarne opozicije nije realna jer, prema njegovim rečima, to su stranke koje pored toga što su u decmebru ušle u institucije su uz to dobile siguran izvor finansija do kraja mandata odnosno za naredne četiri godine.

“Meni se ta ideja dopada. On je defacto pobednik beogradsih izbora, mada bih ja to pre nazvao Pirovom pobedom. Mislim da bi kombinovanjem metoda postigli najbolji uspeh, dakle i izlaskom iz institucija i građanskom neposlušnošću”, pojašnjava.

Dodaje da je opozicija trebala da zahteva ponavljanje svih izbora, i onih koji su prošli u senci parlamentarnih izbora u decembru i da je taj zahtev potpuno regularan budući je to format održavanja lokalnih izbora gotovo svuda u Evropi i regionu.

“Ovaj „bum“ grupa građana na ovim izborima mora da shavti kao ozbiljnu poruku. Ovo je poslednja poruka konvencionalnoj opoziciji da se mogu igrati „velike politike“ na parlamentarnim i predsedničkim izborima. Ne možete da vodite kampanju protiv Vučića na lokalnim izborima. Na lokalnim izborima ne možete da vodite referendumsku kampanju, oni na to računaju, nego treba da se bavite lokalnim, komunalnim pitanjima“, ukazuje Milivojević.

Ističe da se ovim takođe dovodi u pitanje nužnost postojanja opozicije na lokalu u toj konvencionalnoj formi, ako nisu u stanju da u kampanji prepoznaju lokalne teme.

“Savo Manojlović je ovde nagrađen za svoj građanski aktivizam, jer to je ono što narod pamti. On se bavio lokalnim temama”, zaključuje naš sagovornik.

Bez jedinstvenog stava

Do objavljivanja ovog teksta, stranke opozicije nisu imale jedinstven stav o tome hoće li prihvatiti poziv Manojlovića.

Dok iz Pokreta slobodnih građana, Zeleno-levog fronta i Nove Demokratske stranke Srbije nisu još uvek želeli da se oglase povodom ovog predloga, većina drugih stranaka stava je da to nije najbolja opcija, dok je samo stranka Zajedno takođe pozvala na vraćanje mandata.

Iz Demokratske stranke ne smatraju da je ovo najbolja ideja. Predsednik te stranke Zoran Lutovac smatra da bi vraćanje mandata moglo biti odbrana izborne volje ukoliko bi iza toga stali svi u koaliciji i ako bi postojao kredibilan pritisak.

Narodni poslanik DS Srđan Milivojević pak smatra da bi predaja mandata bila “kazna” za građane Niša koji su ostvarili pobedu u tom gradu, ali dodaje da bi dokazane izborne manipulacije bile dobar osnov za pokretanje protesta u Nišu.

Milivojević je objasnio da bi procedura vraćanja mandata trajala najmanje godinu dana, dok bi tabloidi u tom slučaju napadali opoziciju da je obmanula građane.

Pokret Branimira Nestorovića, “Mi snaga naroda” smatra da građanska neposlušnost ne bi bila dobra odluka dok se ne iscrpe “sve pravne mogućnosti i žalbeni postupci”. Borislav Antonijević iz tog pokreta, za Danas je rekao da će oni tako postupiti, kao i da još uvek čekaju ishod tužbi protiv obaranja liste u Novom Sadu.

Sa druge strane Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog pokreta nije se izjasnio o tome hoće li podržati lidera “Kreni promeni” ali je istakao da je Manojlović morao najpre da “obavi razgovor sa kolegama iz opozicije, a ne da šalje poziv preko medija”.

Jedina stranka koja je za sada podržala Manojlovića je stranka Zajedno, koja je beogradske izbore bojkotovala. Kako su naveli u saopštenju, oni ne priznaju rezultate junskih izbora i pozivaju opozicione stranke da izađu iz republičkog parlamenta i svih lokalnih skupština i da se uključe u „sveopšti građanski otpor“.

Istakli su i da su oni jedina stranka koja se još decembra odrekla svojih mandata, a kasnije odbila da učestvuje na izborima 2. juna u bilo kojoj opštini u Srbiji.

Podsetimo, lista „Biramo Niš“ predala je zahtev za uvid u celokupni izborni materijal zbog toga što je noćas, kada je Gradska izborna komisija završila brojanje glasova, bio jedan rezultat, da bi se jutros javio problem sa devet biračkih mesta, što je dovelo do drugog rezultata lokalnih izbora u Nišu.

Na Novom Beogradu, iz Demokratske stranke tvrde da je na nekim biračkim mestima njihovim kontrolorima onemogućeno da prisustvuju brojanju i da su neki zapisnici prepravljani u korist SNS, te da postoje indicije da su nevažeći glasački listići i glasovi „fantomskih lista“ prebacivani vladajućoj koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari