Da li se skupštinske steno beleške cenzurišu, ili kako su iz transkripta izbačene uvrede naprednjaka na račun Zdravka Ponoša? 1Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija

Vladajuća naprednjačka većina u Skupštini Srbije uvela je novo pravilo, falsifikovanje zvaničnih steno beleški koje ostaju kao istorijski dokument, kako bi očistila tragove svog verbalnog nasilja. Tako je iz originalnog transkripta parlamenta izbačena rečenica „đubre jedno ustaško“, upućena Zdravku Ponošu, poslaniku Srbije centra, iako se ona jasno i razumljivo čula u direktnom prenosu, navode sagovorici Danasa.

I ne samo što se čulo dobacivanje Nebojše Bakareca Ponošu, već je i nekoliko poslanika opozicije zatražilo od potpredsednice parlamenta Elvire Kovač da kazni naprednjačkog poslanika. Kovačeva se izgovarala da od buke nije čula upućene uvrede.

„Znači, čovek je rekao kolegi poslaniku, Zdravku Ponošu, srpskom generalu – ustaško đubre, tako mu je viknuo svom snagom. Vi to naravno niste čuli, svi su to čuli ovde. Pravite se da ne čujete tako užasnu kvalifikaciju koja je time teža što dolazi i upućena je čoveku koji je poreklom iz Knina“, reagovao je Borko Stefanović, da bi bivša radikalka, a sada naprednjakanjina Nataša Jovanović i sama nekoliko puta ponovila „ustaško đubre“, navodno ponvljajući reči poslanika opozicije.

Delovi te polemike ušli su u zvanični stenogram, ali ne i dobacivanje Bakareca. Umesto njegove uvredljive rečenice u zagradi stoji – „narodni poslanici pozicije dobacuju “ .

Kada je uvedeno redigovanje

Do juna prošle godine zvanični deo steno beleški redovno su bila i dobacivanja, koja su uglavnom bila povod žučnih parlamentarnih debata, pa i fizičkih obračuna, a onda je naprednjačka većina počela da cenzuriše i transkripte.

Tako je u „redigovanoj“ verziji transkripta rasprave od 22. juna, prošle godine, koja je na sajtu Narodne skupštine objavljena tek, 27. juna, izostavljena rečenice koju je, dobacujući tokom izlaganja poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec: „Ubijaš penzionere u Aranđelovcu“. Usledio je i pokušaj da se novinarima ubuduće ne dostavljaju transkripti.

Sve je tada ostalo na pokušaju, ali je to falsifikovanje istorijskih dokumenata označilo početak nove ere zvaničnih skupštinskih beleški, mada potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović, tvrdi da dobacivanje Bakareca nije izbrisano, već da se dobacivanja jednostavno ne beleže.

Da li se skupštinske steno beleške cenzurišu, ili kako su iz transkripta izbačene uvrede naprednjaka na račun Zdravka Ponoša? 2

Od kada važi to novo pravilo za koje ni novinari, ali i javnost ne znaju, poslanica SPS Paunović, ipak, nije odgovorila, već nam je poručila da imamo pravo na informacije od javnog značaja.

„Izvolite ih tražiti od nadležnih“, navela je Paunovićeva, dok se Elvira Kovač oglušila na naša pitanja.

Vladimir Erceg, iz Crtine inicijative Otvoreni parlament, podseća, međutim, da prema članu 118 Poslovnika Narodne skupštine, sve izrečeno na sednicama mora biti uneto u stenografske beleške, bez izostavljanja.

„Na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine, tokom rasprave o izmenama Zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima, poslanici vladajuće većine uputili su uvredljivu opasku opozicionom poslaniku, što se može kvalifikovati i kao govor mržnje. Parlamentarno rukovodstvo nije sankcionisalo ovaj incident, a dodatni problem predstavlja to što ta izjava nije uvrštena u stenografske beleške, uprkos tome što je jasno zabeležena u prenosu sednice“, kaže Erceg za Danas.

Dodaje da Otvoreni parlament podseća da su u prethodnom sazivu zabeleženi slični slučajevi kada su „redigovane“ stenografske beleške uklonile određene rečenice, sugerišući postojanje uredničkog procesa.

„Sada je situacija još ozbiljnija, jer je sporna rečenica izostavljena već u originalnim zapisima. Otvoreni parlament upozorava da ovakva praksa, pored kršenja Poslovnika, ugrožava transparentnost i javnost rada parlamenta, što predstavlja temeljnu vrednost demokratskog procesa“, navodi Erceg.

„Nečasno i nezakonito“

Osim što je prekrajenje stenograma nečasno, za poslanika PSG Pavla Grbovića, to je i nezakonito.

„Pre svega to je nezakonit akt kojim se sprovodi falsifikovanje zvaničnih dokumenata i zbog toga će neko morati da odgovara. Više puta su se predsedavajući na osnovu stenograma pozivali i pravdali izricanje opomena poslanicima opozicije, a u konkretnom slučaju je prestup takav da mogu da izreknu i meru udaljenja sa sednice. Jasno je da se sekretarijat Narodne skupštine otvoreno stavio u službu vladajuće većine i prekršio sve svoje zakonske obaveze“, objašnjava Grbović.

On dodaje da je ovaj falsifikat još jedno sredstvo stvaranja paralelne realnosti nakon što su pokušali da više od 200 prisutnih ljudi svedu na 68 prilikom utvrđivanja kvoruma.

Da li se skupštinske steno beleške cenzurišu, ili kako su iz transkripta izbačene uvrede naprednjaka na račun Zdravka Ponoša? 3
Snežana Paunović: Printskrin Parlament.rs

Komentarišući tvrdnju potpredsednice parlamenta da se dobacivanja u skupštinskoj sali ne beleže, Slobodan Cvejić, poslanik Srbija centra (SRCE) kaže da nju demantuju stenogrami već sa ove sednice iz prethodna tri dana gde su zabeležena dobacivanja poslanika sa sve imenom i prezimenom….

„Opijen moći vladajući režim je postao tolio obestan i bahat da sada ne prekraja samo istoriju, od Vizantije, Nemanjića i ratova u prethodnim vekovima do poslednjih izbora, nego prekrajaju i istoriju od juče, od jutros i od pre 5 minuta. Najradije bi da izbrišu iz stvarnosti one koji misle drugačije od njih i da sakriju sramotu svojih jurišnika koja bode oči svakom čoveku očuvanog morala, a takvih ima i među njihovim glasačima“, napominje Cvejić.

Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe DS, dodaje da prekrajanje stenograma samo pokazuje dokle je ovaj režim spreman da ide.

„U najvišem zakonodavnom telu vrši se falsifikovanje zvaničnih dokumenata! Ako se to radi u parlamentu koji donosi zakone, onda smo ušli u potpuno bezakonje“, ističe Lutovac, a njegov stranački kolega Miodrag Gavrilović dodaje da će naprednjaci na isti način falsifikovati dokumenta u vezi sa Rio Tintom i zaštitom životne sredine.

Biljana Đorđević, poslanica ZLF, kaže da su svi u skupštinskoj sali mogli da čuju Bakarecovu sramnu uvredu koju je uputio Zdravku Ponošu, pošto on te uvrede izgovara glasno i jasno baš da bi ih svi čuli, dok se potpredsednica Skupštine pravila da je ne čuje. Iako video snimak pokazuje da je itekako čula njegovo dobacivanje.

„Od predsedavajućih čujemo objašnjenje se u skupštinske transkripte ne unosi dobacivanje već samo zvanični govori, ali to nije tačno, jer možemo da pročitamo u stenobeleškama i po koje dobacivanje i to najčešće u zagradi, pretpostavljam onda kada su dovoljno glasna da svi mogu da ih čuju“, pojašnjava Đorđevićeva.

Prekrajanje zbog Gašića

Prema njenim rečima prekrajanje stenograma “institucionalizovano” je nakon sednice kada se prošle godine, raspravljalo o smeni tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

A sve zato, kako kaže, da bi se prikrilo kakve gadosti izgovaraju ministri na sednicama u Narodnoj skupštini pred narodnim poslanicima koji bi trebalo da ih kontrolišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari