Da li SNS i SPS mogu da prave vlast sa Ruskim manjinskim savezom u Beogradu? 1Foto: Stefana Savić

Srpskoj naprednoj stranci, u postizbornoj kombinatorici za formiranje vlasti u Beogradu, ukoliko bi išli u koaliciju sa SPS, ne bi pomoglo da pokušaju na ponovljenim izborima da „prebace“ listu Ruskog manjinskog saveza u Beogradu, kao stranku nacionalne manjine za čiji ulazak u parlament je manji izborni prag, jer bi time SNS izgubila mandate.

U spekulacijama o izbornim kombinatorikama za formiranje vlasti u Beogradu, zbog trenutno tesnih i neizvesnih rezultata, pojavila se i ideja da bi vlast odnosno postizbornu koaliciju mogle da formiraju liste SNS i SPS, zajedno sa Ruskim manjiskim savezom ukoliko bi ta koalicija, kao stranka nacionalne manjine prešla prirodni prag za cenzus i osvojila mandate za Skupštinu Beograda.

Iako je „Ruski manjinski savez u Beogradu“, lista koja trenutno najlošije stoji prema preliminarnim rezultatima, kao manjiska lista ima šanse da pređe cenzus ukoliko bi na ponovljenim izborima osvojila još oko 2.900 glasova.

Kako je objavila Gradska izborna komisija u Beogradu, prema preliminarnim rezultatima glasanja i na osnovu 88,63 odsto obrađenih glasova, Ruski manjinski savez dobio je 3.405 glasova što u procentu od broja birača koji su glasali iznosi 0,43. Na osnovu toga, broj osvojenih mandata za ovu listu je nula, uprkos tome što je način obračuna mandata povoljniji po liste koje su prijavljene kao manjinske.

Prema zakonu o lokalnim izborima, „izborna lista nacionalne manjine učestvuje u raspodeli mandata i onda kada dobije manje od 3% glasova od broja birača koji su glasali“.

Kada se raspodeljuju mandati primenom sistema najvećeg količnika, količnici izbornih lista nacionalnih manjina koje su osvojile manje od 3% glasova uvećavaju se za 35%.

U konkretnim brojevima na osnovu preliminarnih rezultata GIK-a, prirodni izborni prag koji mora da pređe manjinska lista u Beogradu je 6366 glasova, te u tom slučaju Ruskom manjinskom savezu nedostaje blizu 3.000 glasova.

Ipak, prema načinu raspodele mandata, prvi koji gubi mandate ulaskom ove liste u gradski parlament je SNS, odnosno lista naprednjaka kao prva po broju glasova.

SNS bi, u slučaju ulaska liste oko Pavla Bihalija, izgubio jedan do dva mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari