"Mi nemamo ni kapilarne, ni sigurne, već slobodne glasove": Da li su grupe građana pravi pobednici ovih izbora? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Grupe građana koje su na lokalnim izborima napravile dobre rezultate najavljuju mogući saradnju. Da li one pre opozicionih stranaka mogu da osvoje pojedine lokalne sredine na nekim narednim izborima?

Najpoznatija je lista dr Dragan Milića iz Niša koja je na izborima za odbornike Skupštine grada osvojila 24,49 odsto glasova. Najbolji rezultat od svih lista ostvarila je lista grupe građana „Moj Bač – Sloboda za sve! Zdravko Vulin Đađe“, koja je osvojila 27,82 odsto u ovom vojvođanskom mestu.

Za „Karlovačku listu“ u Sremskim Karlovcima glasalo je 27,16 odsto birača, a zalistu listu grupe građana „Oslobodimo Vrbas“, je glasalo 26,80 odsto birača. U Inđiji je listu „Grupa građana Građanin – Strahinja Jovanović – Da, može bolje“ zaokružilo 25,25 odsto birača.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je budućnost lokalnih izbora upravo u rukama grupa građana, jer političke stranke i vlasti i opozicije, minimizaju značaj lokalnih izbora, čime minimiziraju i značaj lokalnih samouprava.

– Stranke su na ovim izborima trebalo da ponude decentralizaciju i vraćanje građanima pravo da oni u svojim sredinama odlučuju ko će im biti gradonačelnik, kako će da izgleda budžet i drugi planovi. Prednost grupa građana je što su fokusirane na konkretne probleme ljudi u svojim sredinama i to je velika razlika u odnosu na stranke. Ako je lokalna tema usputna, a izbori referendum za i protiv Vučića, a na te priče su išli i vlast i opozicija, to građane na lokalnim izborima ne zanima, što se i pokazalo – rekao je Milivojević.

On smatra, da grupe građana koje su ostvarile dobar rezultat na lokalu ne treba na silu da se umrežavaju, jer smo imali u bližoj prošlosti te pokušaje koji nisu dobro završili, setimo se ističe, Ujedinjenih regiona Srbije.

„Takve grupacije ne mogu da funkcionišu u čvrstom organizacionom smislu, bolje je da sarađuju na neki način“, dodaje on.

U Novom Sadu lista „Kreni – promeni“ osvojila je osam mandata (16.723 glasa), a lista „Heroji – Miša Bačulov“ tri (6.332 glasa). Obe ove grupe građana po prvi puta su izašle na izbore.

"Mi nemamo ni kapilarne, ni sigurne, već slobodne glasove": Da li su grupe građana pravi pobednici ovih izbora? 2
Dragan Milić na dan glasanja, foto: Izborni štab Grupe građana „Dr Dragan Milić“

Kako kaže Milivojević, i u Beogradu su dve grupe građana, različite po stukturi, politici i idelogiji, ali sa jednom sličnom stvari, harizmatičnim liderima, ostvarile dobre rezultate, lista Kreni – promeni i ona okupljena oko doktora Branimira Nestorovića.

– I Savo Manojlović i Nestorović znaju kako da privuku deo biračkog tela koji nije zadovoljan kako političke stranke funkcionišu na lokalu. Stranke, pa i one iz opozicije, kalkulisale su iz nekog svog stranačkog rakursa ne razmišljajući šta je interes građana u lokalnih sredinama. Čak i po kandidovanju tema vidi se da nisu osetile puls građana u lokalnim sredima. One šalju poruku da nije važno kako ćete glasati u Baču, Nišu ili Vladičinom Hanu, jer mi ćemo u Beogradu svakako odlučiti šta je za vas dobro – kazao je Milivojević.

Zdravko Vulin Đađe, koji je ostvario najbolji rezultat u celoj Srbiji, kao grupa građana „Moj Bač – sloboda za sve!“, kaže da su u ovom procesu, koji neko naziva demokratskim izborima, uradili ono što je njihova ljudska dužnost, a to pravljenje linije samoobrane od gluposti, lenjosti i bahatosti.

– Mi smo se obraćali svim dostojanstvenim, slobodnim ljudima, koji su spremni da pobede strah i da daju realno svoj sud o stanju u lokalnoj samoupravi i rezultatima njenog rada. Nama je svaki čovek bitan. Mi nemamo ni kapilarne, ni sigurne, već slobodne glasove. Borimo se za nasušno potrebni princip, jedan čovek – jedan glas, a ne za praksu koja je kao poplava preplavila, ovu našu divnu zemlju, jedan ili nekoliko paketa-siguran glas. Zahvaljujemo se svakom čoveku koji nam je poklonio poverenje. Nije lako biti kandidat na listi za odbornike, naročito u maloj sredini, ali, kad je bilo lako? – rekao je Vulin.

Misli i da je potrebno promeniti ustaljene modele ponižavajuće komunikacije sa građanima i da jednostavno treba razgovarati sa ljudima „oči u oči“, saslušati ih, jer svaki čovek najbolje zna šta je dobro za njegovu porodicu, za njegov grad, za njega lično.

Modeli takozvanog “prekomponovanja i upodobljavanja” lokalne sa višim nivoima vlasti i feudalna podela teritorija, kao plena, kojima upravljaju takozvani stranački koordinatori, za koje niko, nikada nije glasao, upravo dolaze na naplatu, smatra on.

Kako ističe, sve autentične lokalne organizacije komuniciraju, razmenjuju iskustva i veruje da postoji uvek bolji i bolji model organizovanja ovih grupa. Preduslov za svaki naredni korak u saradnji bi bio, kako ističe, da novi nivo organizovanja, neophodno zadrži i nivo poverenja i bavljenja istinskim i stvarnih temama bitnim za život svakog čoveka u svojoj sredini.

Strahinja Jovanović koji predvodi grupu građana „Građanin“ u Inđiji, kaže da jesu očekivali 20 odsto, ali da su osvojili više od 25 odsto, što ih je iznenadilo.

Osnova njihovog rada svodila se na teren, a kako ističe, to jasno pokazuju i rezultati po izbornim jedinicama. Tamo gde su najviše puta bili i gde su najviše pričali sa ljudima i „stisnuli im ruku“, ostvarili su najbolje rezultate.

– Mi smo krenuli u kampanju nakon prošlih izbora pre četiri godine kada smo osvojili dva mandata. Moje stanovište je da onaj ko se bavi politikom, mora da bude svaki dan pred građanima, a ne samo trideset dana pred izbore. Građani su na ovim izborima kaznili organizacije koje se njima bave samo u kampanji. Govorili su mi da smo na prošlim izborima ušli u lokalni parlament jer ih je opozicija bojkotovala, poručivao sam im da sačekaju naredne pa će videti. To se i dogodilo, sada imamo deset mandata – rekao je Jovanović.

"Mi nemamo ni kapilarne, ni sigurne, već slobodne glasove": Da li su grupe građana pravi pobednici ovih izbora? 3
Zdravko Vulin, foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ono što je pozitivna stvar na izborima kako ističe, je da je opozicija značajno ojačala, a negativna, da će SNS vladati još jedan mandat. Naprednjaci su u Inđiji išli u najširoj koaliciji, ali su i tako dobili 5500 glasova manje, što smatra, muči lokalne funkcionere koji su u Beogradu najavili „istorijski rezultat“.

– Mi već sarađujemo sa sličnim organizacijama iz Srema, ali zacrtali smo kao cilj da se umrežimo i sa onima iz Vojvodine, da zajednički stvaramo jači pritisak, jer mnoge stvari koje se ovde dešavaju su pod ingerencijom AP Vojvodine – dodao je Jovanović.

Iako se na izbore već pomalo zaboravlja, kako objašnjava Milivojević, mi i dalje čekamo beli dim iz sobe u Beogradu da vidimo ko će u „tom i tom“ gradu da bude gradonačelnik.

– Valjda su građani glasali i sami znaju ko je za njih dobar, a ne da im to tumači neko iz Beograda. Birači su na ovim izborima strankama poslali jasnu poruku, da oni to ne žele. Zašto je SNS loše prošao u Nišu? Pa nakon prošlih izbora tamo je nametnuto rukovodstvo i gradonačelnica. Shvatili su da su napravili grešku pa su smenili sve, ali kasno. Ne dozvoljavaju ljudi, bez obzira bili to i glasači SNS koji vole Vučića, da im neko nameće rešenja, poručili su mu da oni ipak sami žele da odluče ko treba da vodi njihov grad – kazao je Milivojević.

Kako zaključuje, sve grupe građana su autohtone i ne liče jedna na drugu, zbog čega su sve opasnost po Vučića koji je, mora se podvući, do perfekcije doveo instaliranje satelitskih organizacija i stranaka. Ali ovakve originalne grupe je teško kontrolisati, nemaju organizacionu formu, zbog čega su i neprijatne za vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari