Janko Nikolić, predsednik Vlaške stranke: Da li su prodati i naši životi ili je prodat samo rudnik Ziđinu? 1Foto: J. B. K.

S osnovnim ciljem očuvanja identiteta, jezika, kulture i običaja Vlaha, ali i aktivnim učešćem u aktivnostima koje mogu da obezbede kvalitetnije uslove života, ne samo Vlaške nacionalne manjine, već i svih drugih, Vlaška stranka učestvuje na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima gde prvi put od osnivanja ima svog kandidata za narodnog poslanika.

Majdanpečki penzioner Janko Nikolić je od aprila prošle godine na čelu Vlaške stranke koja je osnovana 2008. godine. Do sada, Vlaška stranka nije imala svog kandidata za narodnog poslanika, a za predstojeće parlamentarne izbore odlukom predsedništva stranke, Nikolić je kandidat na koalicionoj listi “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Vlaška stranka u koaliciji izlazi i na lokalne izbore u Boru i Majdanpeku. U Boru je u koaliciji sa Strankom slobode i pravde i Pokretom slobodnih građana, dok je u Majdanpeku to grupa građana “Može i drugačije”.

Očekuju da će delovanjem svojih predstavnika u skupštinama uspeti da doprinesu poboljšanju života svojih sunarodnika, ali i svih ostalih.

-Dosta nam je toga da se obećava, a da se obećanja ne ispunjavaju. Mi imamo program koji može da se ostvari. Očekujemo da u lokalnoj skupštini u Majdanpeku imamo dovoljno odbornika posle aprilskih izbora – kaže Nikolić koji veruje u bolji život stanovnika u majdanpečkoj opštini.

Janko Nikolić
Janko Nikolić, Foto: J. B. K.

Grupa građana „Može i drugačije“ u kojoj je zastupljena i Vlaška stranka stanovnicima majdanpečke opštine zalagaće se za zaštitu životne sredine, borbu za rudarske stanove, otvaranje zadruga na selima i sport.

-Borimo se za bolji život naroda u opšini Majdanpek i nas Vlaha i ostalih, bilo koje političke opcije bili, pa čak i da nisu politički opredeljeni, jer svi delimo istu koru hleba. Život je svima ugrožen, Majdanpek je opština koja, na žalosta izumire, nestaje – naglašava Nikolić.

Podseća da su dva privredna giganta, Zlatara Majdanpek i Fabrika bakarnih cevi, koja su zapošljavala više stotina radnika zatvorena i da je ostao samo rudnik.

-Rudnik u Majdnapeku, sada u vlasništvu Ziđina. Radi i treba da radi jer od njega zavisi život opštine. Međutim, ono što se dešava sa nepoštovanjem zakona, ekoloških mera i propisa nije dobro i mi moramo da nateramo Ziđin da u Majdanpeku i svim drugim mestima na kojima ta kompanija svojim aktivnostima utiče, poštuje zakone naše države. Pek je već mrtva reka i on je Borska reka broj dva. I ranije su otpadne vode ispuštane u Pek, i pre Ziđina je bilo prašine i uticaja rudnika, ali kao što je sada u Majdanpeku nikada nije bilo. Činjenica je da rudnik mora da radi, ali moramo da nateramo Kineze da poštuju zakon, u suprotnom nestaćemo sutra svi mi, bez obzira koja politička opcija bili – ističe Janko Nikolić dodajući da je neophodno da se utvrdi šta je sve u ugovoru o strateškom partnerstvu i prodaji nekadašnjeg RTB Bor kineskoj kompaniji.

-Moramo da utvrdimo šta je potpisano, da li su prodati i naši stanovi i naši životi ili je prodat samo rudnik – kaže Nikolić.

Govoreći o programu za koji se zalaže grupa građana „Može i drugačije“ ističe da treba vratitit život u sela uz pomoć zadruga i subvencija za poljoprivrednike.

– Mladost nam je otišla iz Majdanpeka u veće gradove i preko, u seoskim domaćinstvima ostali su samo stariji. Otvaranjem zadruga u selima umrežićemo poljoprivrednike kako bi lakše i za bolju cenu mogli da prodaju svoje proizvode. Vraćajući život u sela, vraćamo život u celu opštinu – smatra predsednik Vlaške stranke.

Vlaška stranka imala je i ranije svoje predstavnike u opštinskim skupštinama, međutim, retko je bila u prilici da učestvuje u vlasti i u vreme socijalista i demokrata i naprednjaka, saznajemo od Nikolića.

– Baviti se ovim poslom je kao da hodate na ivici žileta. Mi smo mala stranka, stranka nacionalne manjine i mi želimo i moramo da razgovaramo sa svima. Pokušavali smo unazad deset godina sa vladajućom strankom, počinjali smo razgovore koji su se završavali odmah na početku – kaže naš sagovornik.

Janko Nikolić, predsednik Vlaške stranke: Da li su prodati i naši životi ili je prodat samo rudnik Ziđinu? 2
Foto: J. B. K.

Ako se izuzme Vlaška stranka „Most“ sa drugim vlaškim strankama saradnja, bar za sada nije uspostavljena, jer kako kaže Nikolić politika je uradila svoje i različite su interesne sfere.

-Veoma malo je pravih koje se zalažu za pitanja od interesa za Vlašku nacionalnu manjinu, kao što to radi Vlaška stranka i Vlaška stranka „Most“. Mi se zalažemo za očuvanje identiteta, jezika, kulture i običaja Vlaha. Naša matica je Srbija i mi rezervnu zemlju nemamo, pripadnici smo SPC i sve svoje potrebe želimo da ostvarimo kroz institucije države Srbije – rekao nam je Janković.

Ističe, takođe, da je koalicija Ujedinjeni za slobodu Srbije“ prepoznala jednu nacionalnu manjinu i omogućila da Vlaška stranka prvi put od osnivanja ima kandidata za narodnog poslanika.

– Čovek kada uđe u skupštinu lokalnu ili republičku nije više odbornik i poslanik samo svoje stranke, on je predstavnik svih ljudi i zato treba podržavati dobre ideje koje će doprineti razvoju i poboljšanju uslova života građana. Smatram da opozicija i vlast treba da sarađuju, što nažalost poslednjih godina nije prisutno. Mi smo stranka pomirenja, dosta nam je podela na ove i na one, to nam smeta. Bez obzira koja ste politička opcija, koje boja kože, koje vere, svi delimo isti život i moramo svi da se potrudimo da svima nama bude bolje. Majdanpek je multietnička sredina, nekad je ovde živelo preko 26 nacija, nije bilo podela na nacionalnoj osnovi, mislim da to i sada može. Politika je uvela princip: ako nisi sa mnom, ti si protiv mene što apsolutno nije potrebno. Hvala Bogu što mi je dao mogućnost da, ako mogu, pomognem svim našim Vlasima, svim narodima ma koje su nacije, vere i boje kože, za bolji život dostpojan čoveka, ma koje da su političke opcije u Srbiji – zaključuje Janko Nikolić.

Standardizacija vlaškog jezika još nije završena

Vlasi su autohtono stanovništvo u istočnoj Srbiji koja živi između Morave, Timoka i Dunava u 18 opština na teritoriji Borskog, Zaječarskog, Braničevskog i Pomoravskog okruga. Prema podacima iz popisa, kaže Janko Nikolić, ima između 33 i 34.000 Vlaha, mada je prema nekim procenama ta cifra znatno veća, od 300 do 500.000, sa Vlasima u dijaspori i do million. Od 2012. godine Vlasi imaju i svoje pismo u ćiriličnoj i latiničnoj verziji, a standardizacija vlaškog jezika još nije završena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari