Da li su srpske vlasti kidnapovale kosovske policajce i kakve bi bile posledice takvog slučaja po mir? 1Foto: MUP

Dva dana nakon hapšenja tri kosovska policajca na, kako tvrde srpske vlasti, teritoriji Srbije, a potom priče o tome da je reč o teroristima, kao i nuđenja dokaza Kvinti o tome, oglasio se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je rekao da srpske vlasti treba bezuslovno da oslobode tri uhapšena kosovska policajca jer je jasno da oni nisu imali nameru da budu u Srbiji.

On je izrazio sumnju da su te policajce otele srpske vlasti, kako tvrde zvaničnici Kosova, navodeći da sve i da nije takav slučaj, jasno je da uhapšeni policajci nisu imali nameru da se nađu na teritoriji Srbije, pa je stoga zahtevao njihovo bezuslovno oslobađanje.

Eskobarovom zahtevu srpskim vlastima da se trojica policajaca odmah oslobode pridružio se ambasador SAD u OEBS-u.

– Situacija sa tri kosovska policajca pokazuje zašto je ideja negiranja nezavisnosti Kosova potpuno besmislena. U ovom slučaju, pravosuđe tretira tri policajca kao neka tri iobična građanina Srbije koja nedozvoljeno drže oružje. Za razliku od toga provladini mediji izveštavaju ili o kosovskim specijalncima ili o teroristima, ali ponovo uvijeno – kaže za Danas Goran Miletić, direktor Civil right defendersa za Evropu.

Kako dodaje, priča o kosovskim specijalcima bi značila priznanje da je Kosovo država koja ima specijalne snage, dok priča o teroristima pada u vodu kada se vide snimci hapšenja.

– Svima je jasno da su to najverovatnije graničari Kosova koji su se slučajno našli na teritoriji Srbije i zbog toga je zaista potrebno odmah ih osloboditi, a uz to i građane Srbije osloboditi negiranja postojanja Kosova koje je realnost već više od 20 godina – smatra naš sagovornik.

Što se tiče druge mogućnosti koju pominje Gabrijel Eskobar, a to je kidnapovanje na teritoriji Kosova, napominje Miletić, ova opcija bi bila i više nego opasan razvoj događaja od koje niko ne bi imao koristi, sem onih kojima odgovara da dogovora nema.

Da li su srpske vlasti kidnapovale kosovske policajce i kakve bi bile posledice takvog slučaja po mir? 2
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Podsetimo, Eskobar je u telefonskom razgovoru sa novinarima rekao da SAD „veoma pažljivo“ prate slučaj tri kosovska policajca, za koje Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, a Priština da su oteti na severu Kosova.

„Trenutno nemamo sve činjenice i zato se ne izjašnjavamo, sačekaćemo okončanje istrage. Postoje dve mogućnosti. Jedna je da su oteti na Kosovu i prebačeni u Srbiju, druga je da su prešli granicu i našli se u Srbiji. Jasno je da nisu imali nameru da budu u Srbiji i zato treba da budu oslobođeni bezuslovno“, kazao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari