Da sam u BIA ili MUP-u niko od učesnika ne bi prešao administrativnu liniju: Šta su predstavnici vlasti do sad rekli o festivalu „Mirdita dobar dan“? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Kao i svaki put od 2014, festival „Mirdita, dobar dan“, čije je održavanje u Beogradu najavljeno od 27. do 29. juna, ogolilo je pravo ružno lice gradske i republičke vlasti.

Ovaj put, predstavnike režima posebno iritira to što je festival planiran za 28. jun odnsosno Vidovdan.

Ljutnja i bes idu tako daleko da se traži zabrana faestivala, a predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić poručuje da, dokle god je on na čelu srpske prestonice, Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje „Mirdite” i sve prostore koje eventualno budu koristili, biće isključivo privatni.

On je, između ostalog, rekao i da je „izričito“ protiv održavanja festivala koji godinama unazad, kako kaže, direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, kako navodi, čime organizatori ovog festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Šapić je još izjavio da su organizatori ovoga puta otišli i korak dalje i festival zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući, kako navodi, direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi.

„Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi. Pozivam i Vladu Republike Srbije da dobro razmisli da li ovakve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji, jer one direktno podrivaju naš ustavno pravni poredak“, naveo je on.

Nisu izostale ni reakcije iz Nemanjie, pa je tako potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin izjavio festival na Vidovdan predstavlja uvredu na koju država Srbija treba da odgovori.

„Ako ne odgovori država ostaće prostor da građani sami kažu šta misle o takvoj gadosti. Da sam u BIA ili MUP-u niko od učesnika festivala ne bi prešao administrativnu liniju i stigao da vređa Srbiju u Beogradu. I to je još jedan od razloga zašto sam toliko smetao i smetam zapadnim zašitnicima tzv. Kosova”, poručio je Vulin, a prenela Politika i ostali meidji.

Nem nije bio ni ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je rekao da je festival skup visokog rizika.

„To jeste jedan skup visokog rizika na taj dan i trebalo bi razgovarati sa organizatorima da imaju u vidu da tu može da bude provokacija i da bi eventualno možda mogli da razmišljaju o odlaganju svega toga“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu, a preneli mediji.

Oglasila se i predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, koje je pre par godina bila na protestima ispred prostorija gde se festival održavao, rekavši da festival „Mirdita – dobar dan“, treba otkazati, „jer je reč o manifestaciji koja podriva ustavni poredak“.

Đurđević Stamenkovski, koja je i ministarka za brigu o porodici i demografiju, je u pisanoj izjavi navela da je to festival „koji nema nikakve veze sa kulturom i umetnošću, već isključivo služi za promociju interesa lažne kosovske države i njenih separatističkih institucija“.

„Jedini cilj ovog projekta, koji se finansira i od strane takozvanog Ministarstva za sport Republike Kosovo, jeste da ponizi državu Srbiju i srpski narod i našu viševekovnu versku i kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji predstavi kao deo nekakvog kosovskog kulturnog nasleđa“, navela je Đurđević Stamenkovski.

Ona je istakla da je „nedopustivo da se na Vidovdan u Beogradu održi skup posvećen protežiranju vrednosti koje zastupa režim Aljbina Kurtija, koji sprovodi teror nad srpskim narodom i svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji“.

Podsetila je da se tokom održavanja festivala „Mirdita“ u kontinuitetu upućuju poruke „koje afirmišu samoproglašenu nezavisnost, a Srbe i Srbiju tretiraju kao agresorsku i zločinačku stranu“.

„Pre nekoliko godina na ovom festivalu je učestvovala i samoproglašena predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, koja je direktno optužila srpske policajce i vojnike da su silovali više od 20.000 Albanki, što je gnusna laž i uvreda za sve naše heroje koji su viteški i beskompromisno branili srpska ognjišta“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Ni poslanici iz naprednjačkih readova nisu ostali nemi, pa je tako tabliid Alo preneo izjavu šefa psolaniček grupe SNS Milenka Jovanova da datum festivala nije izabran slučajno. On misli da se radi o nastavku pritisaka na Srbiju i izazivanja nervozne i neprimerene reakcije, koja bi onda štetila našoj zemlji.

„Ako je to sve tako, a uveren sam da jeste, onda treba da se ponašamo suprotno od onoga što oni žele, ali opet da zaštitimo naš nacionalni ponos“, istakao je Jovanov.

Dok se Vladimir Đukanović, poslanik i član Predsedništva SNS, založio se za zabranu festivala.

– Najljubaznije molim državu da ovo zabrani. Krajnje nepotrebna provokacija, i to baš kad se obeležava Vidovdan. Pošto Srbiji nisu potrebni nikakvi sukobi, da bi se bilo kakvi incidenti izbegli, najbolje je da se zabrani održavanje ove manifestacije. Najpametnije bi bilo da se zauvek zabrani – naglasio je Đukanović, a preneo Alo.

Festival „Mirdita, dobar dan“, najavljen je za od 27. do 29. juna, saopštila je ranije Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora. Festival se održava od 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari