Da se ideja o decentralizaciji čuje iz čitave Srbije: Šumadijski blok 21 podržava ciljeve PODES-a dr Milića 1Foto: Šumadijski blok 21

 

Građanski pokret Šumadijski blok 21 podržava osnovna načela i ciljeve PODES-a dr Milića iz Niša i pozitivno reaguje na formiranje još jedne političke agende koja na prvo mesto svog delovanja postavlja – decentralizaciju.

– Neophodno je da se potreba za suštinskom decentralizacijom čuje iz svih krajeva Srbije, a ne samo iz Šumadije, kako je do sad uglavnom bio slučaj. Samo uz zajednički pritisak što većeg broja gradova i opština možemo da se izborimo da pitanje decentralizacije konačno dodje na dnevni red, ističu oni.

Šumadijski blok 21 je prošle godine promovisao svoj program „3D za Šumadiju” – Decentralizacija, Departizacija, Drugačija kadrovska politika.

– Da li je pitanju koincidencija ili su ljudi koji su pisali program dr Miliću i PODES-u pozajmili naziv 3D uopšte nije važno – najbitnije je da svi zajedno radimo na ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Politička snaga i legitimitet koji dr Milić uživa na jugu Srbije će svakako doprineti punoj afirmaciji ovih politika, navode u svom obraćanju javnosti i medijima iz ŠB21.

Po njihovm rečima pored decentralizacije neophodno je i formiranje regija u Srbiji koje bi imale odredjeni pravno-politički subjektivitet. Sve to je neophodno da prati i reforma izbornog zakonodavstva, izmena izbornog zakona i povećanje broja izbornih jedinica, kako bi taj subjektivitet bio neposredno povezan sa legitimitetom koji bi predstavnici regija i gradova dobijali od samih građana.

Šumadijski blok 21 će snažno nastojati da promoviše ove politike i u narednom periodu ali i traži saveznike u ovom poslu koji je pred njima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari