Novi premijer Srbije Ivica Dačić preuzeo je juče, nešto posle 15 sati, u Vladi Srbije dužnost od svog prethodnika Mirka Cvetkovića. Dačić je poručio da ministre koji dolaze u vladu i njega samog čeka težak period u kome nema mnogo prilika za popravni.



On se zahvalio dosadašnjem premijeru na svemu što je do sada činio i poželeo mu puno uspeha u budućem životu i dodao da je Cvetković dosad radio odgovoran posao. Prema Dačićevim rečima, čin primopredaje dužnosti nije kraj političke borbe, već početak.

Pre Dačićevog dolaska Cvetković se u kabinetu premijera kratko obratio novinarima i rekao da će u parlamentu ostati neko vreme, a da će posle toga izaći iz politike. Baviće se, kao kaže, privatnim biznisom.

– Dačić i ja smo i do sada uspešno sarađivali. Da nije bilo tako, on danas ne bi bio ovde, rekao je Cvetković.

Skupština Srbije prethodno je izabrala novu vladu s Ivicom Dačićem na čelu. Za izbor vlade glasala su 142 poslanika, a protiv su bila 72. Članovi Vlade Srbije položili su nakon toga zakletvu, čime je počeo da teče mandat kabineta Ivice Dačića. Sednici su prisustvali predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i drugi gosti.

Srbija je tako juče dobila dvanaestu vladu po redu od uvođenja višestranačja u zemlji i najmanju od 1990. godine. Vlada na čijem će čelu u naredne četiri godine biti lider socijalista Ivica Dačić i koja će imati 19 članova, položila je zakletvu nešto pre trinaest sati, a dva sata kasnije ona je već otpočela sa radom, nakon primopredaje dužnosti. Poslanici su za novu vladu glasali javnom prozivkom.

Za poslanike, goste i nove ministre po završetku ceremonije polaganja zakletve održan je koktel u skupštinskom holu. Novinari nisu prisustvovali koktelu, ali je za njih priređena konferencija, na kojoj je novoizabrani predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izrazio zadovoljstvo što su program i ciljeve njegove vlade podržale i stranke koje nisu glasale za njegov izbor.

U prvom obraćanju novinarima nakon što je postao premijer, Ivica Dačić je ponovio da će prioritet u radu Vlade biti nastavak evropskog puta zemlje i rešavanje najtežih državnih pitanja.

– Bez ekonomskog oporavka nijedan od tih ciljeva neće biti ostvaren. On će biti osnovna tačka po kojoj će se ocenjivati da li je Vlada efikasna. Nosimo političku odgovornost za funkcionisanje Vlade i zato je neophodno da se Vlada ne pojavljuje sa različitim stavovima u istoj oblasti, poručio je Dačić sa zajedničke konferencije za novinare sa liderima koalicije koji su formirali Vladu, Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem.

On je obelodanio i da mu je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton čestitala u telefonskom razgovoru na izboru i da je izrazila spremnost na saradnju sa njegovom Vladom. Rekao je i da se sa Eštonovom dogovorio da se sastanu odmah nakon letnje pauze, krajem avgusta ili početkom septembra.

– Trebalo je juče da se sastanemo, ali je poseta pomerena jer nova vlada u tom trenutku nije bila formirana. Visoka predstavnica ide na otvaranje Olimpijskih igara i dogovorili smo se da sastanak pomerimo, naveo je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija biti bezbednija zemlja i da su naprednjaci ušli u vladu kako bi ostvarili taj i druge ciljeve i pokušali da donesu promene građanima Srbije. On je rekao da su u Vladi svi oni, kako bi doneli promene jer su za to glasali građani Srbije

– Ako možemo to da uradimo, onda će to biti velika stvar za našu zemlju. Ako u tome ne uspemo, onda će neki novi to morati, da nas zamene, jer Srbija istim putem, jednako lošim, ne može i ne sme da nastavi, naveo je Vučić , dodajući da će u Srbiji u borbi protiv kriminala i korupcije ići s vrha, a ne od onih koji su manje krivi „pa da čekamo dugo do onih koji su najveći krivci za sve što nas je snašlo“.

Mlađan Dinkića je najduže govorio, napominjući da Vladu očekuju ogromni izazovi zbog katastrofalnih finansija i teške privredne situacije.

– Ipak verujem u mogućnost stabilizacije, a zatim i ekonomskog preokreta. Ovo je verovatno najsiromašnija Vlada u poslednjih deset godina kada je reč o finansijama koje zatiče na početku mandata, a očekivanja građana su velika. Neće biti lako obezbediti novac za puko preživljavanje javnog sektora, jer plate u javnom sektoru i penzije se ne isplaćuju iz onoga što zaradimo nego iz zaduživanja, objasnio je Dinkić.

On je najavio razgovore sa sindikatima, privrednicima i ekonomistima kako bi se što pre napravio program antikriznih mera za privredu. Osuđujući dosadašnju politiku neumerenog zaduživanja, Dinkić je istakao da buduće generacije ne mogu da plaćaju za greške sadašnjih ili prethodnih generacija, i da će zato plan fiskalne konsolidacije krenuti od radikalnog kresanja nepotrebnih rashoda.

– Nije politika protiv stezanja kaiša kada se ukine nepotrebna birokratska državna institucija i takve ćemo nemilosrdno ukinuti u prvim mesecima rada, najavio je Dinkić, i dodao da će plan fiskalne konsolidacije biti donet do kraja septembra. Teret predstojećih antikriznih mera i fiskalne konsolidacije neće, prema Dinkićevim rečima, ići na teret najsiromašnijih, već onih koji imaju najviše, a osim unutrašnjeg društvenog dijaloga, Srbiji je, prema Dinkićevim rečima, potreban i dijalog sa MMF-om i Svetskom bankom, a prva prilika će biti dolazak direktorke svetske banke za Evropu i Aziju, koji je najavljen za ponedeljak.

– Verujem u uspeh i u ono što pojedini političari u opoziciji zovu preokretom, ali da bismo imali preokret moramo najpre da stvari stabilizujemo. Novoj vladi biće potrebno i malo sreće, jer će njena efikasnost na polju ekonomije zavisiti i od međunarodnih okolnosti, odnosno intenziteta drugog talasa krize, rekao je Dinkić.

Podsetimo, novu Vladu Srbije čine koalicija SNS, SPS-PUPS-JS, URS, SDPS i SDA, a premijer Dačić je i ministar unutrašnjih poslova. Potpredsednik za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane je vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić. Potpredsednik za EU integracije je Suzana Grubješić (URS), potpredsednik i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić (PUPS), dok je mesto potpredsednika i ministra spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva pripalo Rasimu Ljajiću (SDPS).

Ministri iz SNS biće i Nikola Selaković na čelu Ministarstva pravde, Zorana Mihajlović kao ministar energetike razvoja i zaštite životne sredine, Milan Bačević zadužen za Ministarstvo rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja, Goran Knežević vodiće Ministarstvo poljoprivrede, a Bratislav Petković je novi ministar kulture i informisanja. SNS je dva resora prepustila nestranačkim ličnostima i to – Ministarstvo spoljnih poslova karijernom diplomati Ivanu Mrkiću i Ministarstvo sporta šahistkinji Alisi Marić.

Ministri su i lider SDPS Rasim Ljajić, kao i lider koalicione NS Velimir Ilić, koji će voditi Ministarstvo za građevinu i urbanizam. Koaliciji oko SPS pripali su još i Ministarstvo zdravlja, koje će voditi Slavica Đukić Dejanović, Ministarstvo saobraćaja, koje će voditi Milutin Mrkonjić i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čijem je čelu Žarko Obradović. Ministar finansija i privrede biće lider URS Mlađan Dinkić, a URS je dobio i resor regionalnog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave koji vodi Verica Kalanović. Još jedan član vlade je lider SDA Sulejman Ugljanin, kao ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj.

Srbija je novu vladu dobila 82 dan nakon republičkih izbora, održanih 6. maja, 30 dana otkako je lider socijalista Dačić dobio mandat od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i 32 dana pre isticanja zakonskog roka za njeno formiranje.

Šutanovac: Bez odgovora na važna pitanja

Dragan Šutanovac, potpredsednik i poslanik DS, ocenio je juče da je novi premijer Ivica Dačić građanima i opoziciji ostao dužan odgovore na važna pitanja, a pre svega – da li će se država zaduživati preko praga od 45 odsto bruto nacionalnog proizvoda, hoće li na mala vrata privatizovati Telekom i hoće li ispuniti obećanja iz kampanje. „Svedoci smo da je u kampanji veliki deo stranaka govorio da će agrarni budžet biti udvostručen, a u ekspozeu je rečeno da će biti značajno povećan, i očekivali smo odgovor da li će srpski seljak biti prevaren, odnosno da se objasni šta znači značajno povećanje“, rekao je Šutanovac i upitao da li će se taj budžet povećati tek 2016, kada se očekuju novi izbori.

Zakletva

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Srbija u ekspozeu pomenuta 145 puta

Ako je suditi po preksinoćnom ekspozeu i terminima koje je koristio u njemu Ivica Dačić, premijer nije bio previše kritičan prema drugima, ali ni prema sebi u prethodnoj vladi. Naime, u ekspozeu se samo jednom spominje reč „greška“ ili izvedeni glagol ili pridev te imenice, jer je to rečeno jedino u delu kada je reč o sprovedenim privatizacijama. A da je država veoma važna novom premijeru naglašeno je kroz čestu upotrebu tog termina, ali i njenog naziva, koji je u tekstu spomenut čak 145 puta. Reč društvo, odnosno društveno spomenuta je 25 puta, a Kosovo (sa ili bez Metohije u nazivu) samo sedam puta. Sloboda je pomenuta šest puta. Zanimljivo je da je i termin reforma prilično retko spominjan – tek sedam puta. „Promene“ su u tekstu upisane na četiri mesta, oporavak na tri, a preporod na dva mesta. Konsenzus je pomenut tri puta, a dogovor sedam. P. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari