Dačić: Čvrsta uveravanja pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da neće menjati stav 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Beograd ima jaka uveravanja pet država članica EU, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da taj stav neće da menjaju.

Dačić je za današnji Blic kazao da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnom kontaktu s tim državama i da je, kako je kazao, njihova pozicija čvrsta kao što je bila i do sada.

Upitan o nedavnoj izjavi evropskih zvaničnika da nova verzija francusko-nemačkog plana ima podršku svih 27 članica EU, on je odgovorio da ne bi išao toliko daleko, a, kako je kazao, ni toliko brzo.

„Bilo je mnogo verzija tog takozvanog francusko – nemačkog plana i ne mogu da znam u kojoj je on fazi, ali sigurno znam da je preuranjeno da se prebrojava koliku on ima podršku unutar EU“, rekao je Dačić.

Lider i jedini kandidat za predsednika SPS Dačić je uoči kongresa stranke, rekao je da socijalisti imaju razlog da budu zadovoljni, ali da ih čeka obaveza da donesu strateške odluke za budućnost SPS, kao i da želi da ostane na čelu partije.

On je u intervjuu za Blic izjavio da je program partije obaveza koju članovi partije stavljaju sami pred sebe da je ispune u narednim godinama i da su odluke kongresa zakon za one koji vode partiju.

Dačić je poručio da želi da vodi SPS i dalje, ima veliku energiju za to i još mnogo ideja i poslova koje treba da partija sprovede, kao i veliku podršku saboraca da ostane predsednik.

Kada je reč o strateškom partnerstvu sa Srpskom naprednom strankom (SNS), Dačić je istakao da nema nikakvog razloga da menjaju partnere i da su sa SNS u dugoročnoj strateškoj saradnji već punih 10 godina.

„Proverili smo raspoloženje prema toj saradnji mnogo puta, a glavna potvrda je bila na izborima. Svaki put do sada dobijali smo od birača i od naših članova veoma jasnu poruku da je saradnja sa SNS ono što žele i što vide kao najbolje za Srbiju“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari