Dačić: Države regiona imaju zajedničke interese, autoput do Sarajeva je jedan od njih 1Foto FoNet Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da smatra da države u regionu imaju zajedničke interese i naveo primer autoputa do Sarajeva kao jedan u njih.

On je na televiziji Kurir izijavio da je subotnji napad na državljane Srbije u Sarajevu direktna posledica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja je bila promovisana u mnogim zemljama u regionu godinama i posebno poslednjih nekoliko dana.

„Mi možda ne volimo jedni druge, ali moramo da tražimo zajedničke interese i zajednička rešenja da živimo svi zajedno“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je izjavio da trenutno ne postoji politička volja da se odgovorno pristupi normalizaciji odnosa u regionu i da se potraže zajednički interesi kako bi bilo moguće ostvariti regionalnu saradnju.

„Mora da stvori jedna korpa pitanja iz prošlosti. To su pitanja pronalaženja nestalih, da se napravi dogovor oko optužnica za ratne zločine, koliko bi taj proces mogao da traje, pitanja imovine Srba koji su tokom ratova izbegli, pitanje sukcesije“, rekao je Dačić.

On je dodao da bi u drugoj korpi bila pitanja svakodnevnih odnosa i ekonomske saradnje, jer smatra da region ima zajedničke interese.

„Evo, autoput za Sarajevo, nemamo. Kada je uspela Srbija i Turska da se dogovore za izgradnju autoputa, zašto ne možemo da se dogovorimo o autoputu do Sarajeva“, rekao je Dačić.

Dačić: Kosovska akcija da dobije nova priznanja neće imati uspeha

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da kosovska akcija da dobije nova priznanja neće imati uspeha i da dugo nije bilo nove zemlje koja je priznala Kosovo.

„Mislim da pet evropskih država koje nisu priznale Kosovo to neće uraditi ni sada. One čekaju kraj dijaloga i da vide kakav će biti politički dogovor Beograda i Prištine“, izjavio je Dačić za TV Kurir.

On je rekao da Srbija ne smatra da su Srbi na Kosovu bezbedni i da Kfor više ne može da garantuje da neće biti hapšenja i ulaska policije na sever jer je premijer Kosova Aljbin Kurti najveća pretnja po dijalog ali i mir.

„Premijer Kosova Aljbin Kurti ne misli da mi treba da vodimo bilo kakav dijalog već da Srbija treba samo da prizna Kosovo i da treba da prihvati nepostojanje Zajednice srpskih opština“, kazao je Dačić.

Dačić je ocenio da poruka savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea da Kosovo mora da formira ZSO nije „dovoljno oštra“ i da zato nema pomaka u tom smeru.

Šef diplomatije je dodao da za njega, kada je potpisivao Briselski sporazum 2013. godine, nije bilo moguće da će sprovodjenje izostati narednih 10 godina.

„Da je bivša visoka predstavnica EU za spoljne poslove Ketrin Ešton tu, bilo bi drugačije, ali promene u samoj strukturi EU dovele do toga da ljudi koji su predvodili te dogovore nemaju više autoritet da ih sprovedu“, rekao je on.

Dačić je rekao da postoji potencijal da države u Africi koje su bile „tradicionalni partneri Srbije za vreme postojanja Samita nesvrstanih“, povuku priznanja Kosova.

„To što su te države priznale Kosovo posledica toga što su u početku bile pod pritiskom zapadnih i islamskih zemalja, nisu bile upućene šta priznanje tačno znači ali ni mi nismo dovoljno obraćali pažnju na njih“, rekao je on.

On je dodao da je ukupno 27 država promenilo odluku o priznanju kosova čime je okrenuta situacija u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, te da sada Kosovo može da računa najviše na 84 glasa i nema podršku većine članica UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari