Dačić: Evropski kurs za stabilnost 1Foto: Fonet/MSP

Bez jasne evropske perspektive teško je očekivati da će region ostati stabilan i na evropskom kursu, izjavio je danas u Dubrovniku ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku ministara Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE).

On je poručio da je za Srbiju veoma bitno da joj se pruži izvesnost članstva u Evropskoj uniji (EU).

Dačić je na sastanku, koji se održava u Dubrovniku, istakao da članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših prioriteta, a da perspektiva članstva daje snažan podstrek reformama koje Srbija sprovodi i podsticaj je pomirenju i regionalnoj saradnji na čitavom Balkanu.

Srbija se konstantno kreće ka EU, sa veoma dobrim ekonomskim pokazateljima. Iako iz EU povremeno stižu poruke koje nas ne ohrabruju, mi intenzivno radimo kako bi s naše strane bili ispunjeni uslovi za otvaranje novih poglavlja, rekao je Dačić.

On je izrazio nadu da će Brisel uvideti koliko je važno da se pristupanje Srbije odvija određenom dinamikom i kolike mogu biti posledice ukoliko bi ponovo došlo do zastoja.

Do sada smo otvorili 10 pregovaračkih poglavlja i dva privremeno zatvorili, predočio je Dačić i ukazao da je u odnosu na druge kandidate pregovarački proces Srbije dodatno opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom.

Skoro dve godine smo čekali da otvorimo prva pregovaračka poglavlja, jer nismo imali s kim u Prištini da vodimo dijalog. Tako nešto ne sme da se ponovi, zato što bi se na taj način Srbija, koja svesrdno sprovodi reforme, kaznila zbog tuđe opstrukcije, izjavio je šef srpske diplomatije.

Svi smo svedoci da se čak ni postignuti dogovori ne poštuju – zbog čega ni nakon četiri godine nije formirana Zajednica srpskih opština. Da li biste sedeli skrštenih ruku i čekali da Beograd ne ispunjava svoje obaveze? Da li biste ćutali da mi verbalno napadamo druge u regionu i izražavamo teritorijalne pretenzije, upitao je Dačić.

Kako je rekao, bez namere da danas zaoštrava diskusiju, jer je verbalni diskurs u regionu poslednjih meseci previše opterećen visokim tonovima, želi da ukaže da Srbija od EU očekuje principijelnost, doslednost i poštovanje svakog prema njegovim delima.

Kao preduslov za stabilnost regiona Dačić vidi ekonomski razvoj svake zemlje pojedinačno.

Jačanje ekonomske saradnje, na čemu već radimo težeći da uspostavimo regionalni ekonomski prostor, a posebno povećanje evropskih investicija u regionu bilo bi veoma značajno i za nas u regionu i za investitore iz EU, jer bi umesto malih i nekonkurentnih tržišta bilo tržište od 20 miliona ljudi, ocenio je Dačić.

Kada u Trstu bude potpisan Ugovor o transportnoj zajednici napravićemo korak dalje i u ovom segmentu, dodao je Dačić i zamolio članice PSuJIE da pruže podršku Beogradu da bude sedište Sekretarijata Transportne zajednice.

Srpski šef diplomatije je poručio da će Srbija nastaviti da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, isključivo putem otvorenog dijaloga.

Mi se moramo okrenuti budućnosti, jer smo predugo jedni druge optuživali za prošlost, koja nikome nije dobro donela. Moramo nastaviti da radimo zajedno, uvažavajući jedni druge a pre svega, uvažavajući zajedničke interese, kojih nije malo, zaključio je Dačić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari