Da li će Dačić morati da "polaže račune" poslanicima zbog hapšenja aktivista? 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Zeleno-levi front zahteva hitno održavanje sednice Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, kako bi se razmotrila odgovornost ministarstva unutrašnjih poslova na čelu sa Ivicom Dačićem zbog „zastrašivanja onih koji se protive rudniku litijuma“. Dok poslanik ZLF Bogdan Radovanović tvrdi da će zahtevati da Odbor sasluša Ivicu Dačića i detaljno ispita izveštaj MUP-a, predsednik Odbora Milovan Drecun nije želeo da komentariše zahtev jer mu još uvek nije dostavljen.

Nakon privođenja oko 40 aktivista i članova opozicionih partija na informativni razgovor od strane pripadnika MUP-a, Zeleno-levi front je najavio da će tražiti sazivanje hitne sednice Odbora za odbranu i unutrašnje poslove kako bi pozvali MUP na odgovornost.

“Prema našim saznanjima, policija svesno zloupotrebava zakonsku mogućnost da privede ili pozove građane na informativni razgovor, ali to ne radi sa ciljem pribavljanja nekih novih informacija, već sa ciljem zastrašivanja onih koji se suprotstavljaju iskopavanju litijuma u Srbiji. Aktivistima se preti podizanjem optužnica i dugotrajnim kaznama… sa ciljem njihovog zastrašivanja“, navedeno je u saopštenju ZLF.

Poslanik te stranke i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Bogdan Radovanović pozvao je opozicione kolege iz skupštine da se pridruže zahtevu kako bi mogli da zakažu sednicu i “pozovu MUP na odgovornost”.

On je dodao da je za sazivanje sednice potrebno šest članova odbora, a da opozicija u tom odboru ima sedam, tako da podnošenje zahteva ne bi predstavljalo problem.

“Mi smo predlog zahteva za sazivanje sednice Odbora za odbranu i unutrašnje poslove prosledili svim opozicionim poslaničkim grupama na potpis i eventualnu dopunu ukoliko smatraju da ima potrebe za tim“, rekao je Radovanović za Danas i dodao da je ovo očigledno pitanje od javnog interesa, te da očekuje da se ostali članovi opozicije saglase sa predlogom.

On je rekao da za sada imaju polovinu od potrebnog broja članova, ali da smatra izvesnim da će svi opozicioni članovi odbora pristati u narednih dan ili dva.

“Mi smo kao nadležni skupštinski odbor definitivno ovlašćeni da tražimo obaveštenja i informacije od nadležnih ministarstava. Kao što nam je ministarstvo odbrane polagalo račune za vreme ministra Gašića kada je branio kvartalni izveštaj ministra odbrane”, pojasnio je Radovanović i dodao da bi to, u ovom slučaju, zasebno trebalo da uradi i ministarstvo policije.

Pre svega, smatra Radovanović, potrebno je objasniti zbog čega policija “zloupotrebljava svoju mogućnost da pozove ili privede građane na informativni razgovor i zbog čega se to radi sa ciljem zastrašivanja”.

Poslanik ZLF-a je istakao da je u zahtevu za sazivanje sednice predložena samo jedna tačka dnevnog reda, a to je podnošenje izveštaja MUP-a “o akciji zastrašivanja zbog protestnih aktivnosti vezanih za Rio Tinto”.

“Tražićemo od njih da nam u pisanoj formi dostave izveštaj o tome šta se dešavalo u prethodne dve nedelje, a onda ćemo videti koja su objašnjenja i jednostavno tražiti načine da se i nadležni pozovu na odgovornost zbog svesnog zastrašivanja građana”, rekao je Radovanović i dodao da su predložili da sednici prisustvuje i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Kako se navodi u predlogu zahteva, u koji je Danas imao uvid, “zbog pretresanja stanova, informativnih razgovora, privođenja, i kažnjavanja povodom optužbi za navodno rušenje ustavnog poretka, smatramo da je nužno održavanje sednice Odbora”.

Naš sagovornik kaže da je neophodno zaustaviti ovaj način zastrašivanja, a da se to može postići i institucionalnim i vaninstitucionalnim pritiskom.

“Jedan od alata koji mi imamo jeste debata i otvoreni razgovor na ovoj sednici odbora, što ćemo iskoristiti kao i sve druge mehanizme”, zaključuje Radovanović.

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun nije želeo da komentariše zahtev opozicionih poslanika jer ga, kako kaže, još uvek nije dobio.

Podsetimo, hapšenja aktivista počela su odmah po završetku velikog protesta protiv rudnika litijuma u Beogradu kada su privedeni Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević.

Nakon toga, u protekle dve nedelje, ministarstvo unutrašnjih poslova je privelo oko 40 građana na informativni razgovor.

Kako se moglo čuti od privedenih aktivista, pozivani su na razgovor uglavnom zbog učešća na protestima protiv kopanja litijuma širom Srbije, dok su neki privođeni i zbog činjenice da su administratori ili moderatori na pojedinim grupama na društvenim mrežama.

Za gotovo sve privedene aktiviste razmatra se da li će biti optuženi za krivična dela pipremanja dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari