Na redovnoj sednici o Kosovu i Metohiji pred Savetom bezbednosti UN juče su prvi put od izbora na mesto premijera govorili predsednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači. Članice SB pozdravile su spremnost Beograda i Prištine na nastavak dijaloga, ali su različito ocenili bezbednosnu situaciju na Kosovu.


Rusija i Kina zatražile su aktivnije angažovanje Unmika, osudile otvaranje kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici i pozvale na poštovanje Rezolucije 1244 SB, dok su predstavnici država Zapada pozdravili aktivnije angažovanje Euleksa i skoro okončanje „nadgledane nezavisnosti Kosova“.

Dačić je za RTS ocenio da jučerašnja sednica SB „protekla u pozitivnijoj atmosferi u odnosu na prethodne“ i ponovio da je Beograd opredeljen za nastavak dijaloga sa Prištinom. On kaže da je vlast u Srbiji „svesna da tehnički dijalog ne može da reši sva sporna pitanja i da je „spremna da dijalog podigne na politički nivo, kao i da nivo učesnika bude što viši, što je svim učesnicima sednice SB bilo prihvatljivo“.

– Tači je izjavio da je status Kosova rešen. Ja sam rekao da nije, jer o tome nije doneta nikakva odluka na sednici SB UN. Status KiM biće rešen tek kada bude postignuto sveobuhvatno rešenje sa kojim su saglasni svi učesnici u razgovorima – naglasio je Dačić.

On je juče u SB poručio da je „Srbija spremna na normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, ali da nije spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“. Premijer Srbije tvrdi da „Beograd ni pod kojim uslovima ni implicitno, ni eksplicitno neće priznati kosovsku nezavisnost i da će braniti ustavni poredak svim miroljubivim sredstvima“.

Dačić je naglasio da su dogovori iz Brisela statusno neutralni i da „Kosovo ne može da pristupi nijednoj međunarodnoj organizaciji u kojoj je članstvo privilegija suverenih država“. Prema njegovim rečima, nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve briselske sporazume, ali to traži i od Prištine.

Premijer Srbije upozorio da se „usklađivanjem strukture Euleksa redefinisanim ciljevima zbog odluke o kraju nadgledane nezavisnosti KiM krši Rezolucija 1244“ i da „jedino SB ima legitimitet da vrši promene u Misiji EU na Kosovu“. Beograd, ipak, kako kaže Dačić, neće menjati stav o Euleksu koji treba da nastavi statusno neutralnu misiju.

Hašim Tači je na sednici SB poručio da je Priština „posvećena nastavku dijaloga s Beogradom u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali da se ne može dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova“. On je podsetio da je u dijalogu ostvaren znatan napredak i da je potpisano sedam važnih sporazuma, uz ocenu da je većina dogovora „ostala samo na papiru“.

– Normalizacija odnosa sa Srbijom je naš prioritet – rekao je Tači i dodao da su odnosi „Srbije i Kosova najveća prepreka stabilnosti Balkana“.

On je pozdravio odluku Međunarodne upravljačke grupe o okončanju nadzirane nezavisnosti i ocenio da „Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu“. Tači je tvrdi da Priština ima plan za integraciju severa i najavljuje dijalog kosovskih vlasti sa Srbima sa severa KiM.

U izveštaju generalnog sekretara UN, koji je pred SB pročitao šef Unmika Farid Zarif, za stanje na severu KiM okrivljuju se „Priština, Beograd i sam sever“, a kao „prioritet“ navodi „postavljanje uslova uslove za legitimno predstavljanje stanovništva ovog dela Kosova“. Zarif se založio za „oživljavanje političkog procesa na Kosovu i nastavak dijalog Beograda i Prištine“. On tvrdi da „ni u čijem interesu nije da se zadrži status kvo“ i da „oklevanje da se sprovedu sporazumi i pogrešna tumačenja, ne mogu biti izgovor“. Srbija, Rusija i Kina juče su pred SB ponovo zatražile nezavisnu istragu o trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji.

Premijer sa šefom Njujorške policije

Ivica Dačić juče je u Njujorku razgovarao sa šefom Njujorške policije Rejmondom Kelijem, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Sastankom sa Kelijem, čija je glavna tema bila „saradnja dve policije“, Dačić je završio posetu Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari