Premijer Srbije Ivica Dačić, ministarka energetike Zorana Mihajlović i ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin prisustvovaće danas mitingu liste Građanska inicijativa „Srpska“ u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Taj događaj označiće kraj kampanje „Srpske“ za ponovljene lokalne izbore u nedelju na tri biračka mesta gde je 3. novembra zbog incidenata prekinuto glasanje.

Upitan kakav doček očekuje u severnom delu Kosovske Mitrovice, srpski premijer je rekao novinarima da ne ide zbog dočeka, već kako bi predstavio svoje stavove i stavove državnog vrha Srbije i da podstakne Srbe da izađu na izbore u nedelju. Dačić je naglasio da ukoliko Srbi ne izađu na izbore, a Albanac postane gradonačelnik severne Mitrovice, to bi stvorilo velike probleme.

„Naš je interes da Srbin bude gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice. Tu treba da bude i sedište zajednice srpskih opština“, istakao je premijer.

Dačić je na jučerašnjem sastanku sa šefom Misije Euleks Berndom Borhardom rekao da očekuje „neposrednu, izvršnu ulogu Euleksa u sprovođenju Briselskog sporazuma, uz poštovanje statusne neutralnosti“. Borhard je naveo će Euleks nastojati da obezbedi da se predstojeći izbori na Kosovu nesmetano odvijaju. Šef Euleksa se sastao i sa ministrom Vulinom, koji je preneo očekivanja da međunarodne misije neće smanjiti svoje prisustvo na KiM.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu Viktorija Nuland odala je priznanje potezima Srbije i Kosova u cilju dugotrajnog pomirenja. Nulandova je naglasila da je tom procesu potrebna stalna podrška.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj očekuje da će opštine na severu Kosova imati srpske gradonačelnike. On smatra da će nasilje biti izbegnuto na ponovljenim izborima u severnoj Kosovskoj Mitrovici i u drugom krugu izbora na celoj teritoriji Kosova. „Naravno da ćemo na severu imati srpske gradonačelnike, jer će oni predstavljati volju većine. Tako je i najbolje“, izjavio je Hodžaj u intervjuu za Dojče vele.

Kandidat „Srpske“ za gradonačelnika severne Mitrovice Krstimir Pantić izrazio je uverenje da će ovog puta glasanje proteći apsolutno mirno, bez pretnji i ucena prema građanima koji žele da izađu na biračka mesta.

Privođenja

Kosovska policija privela je tri zvaničnika Centra za brojanje i rezultate pod sumnjom za falsifikovanje rezultata glasanja, saopštilo je tužilaštvo. List Koha ditore navodi da se radi o tri žene koje su pokušale da dodaju 95 glasova predsedniku Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari